Aleksei TurovskiFoto: TAIRO LUTTER
Loomad
27. jaanuar 2016, 15:31

Turovski hüljatud loomaaiast: loom on katastroofilises olukorras (3)

Nälgiv karupaar, kolm lõvi ja kaks merisiga on Armeenias asuva maailma kõige rusuvama loomaaia õnnetud elanikud. "Loom on katastroofilises olukorras. Traumeeritud on sel juhul veel väga vähe öeldud," räägib zooloog Aleksei Turovski kirglikult.

Möödunud nädalal avalikustati lugu Armeenias Gjumri linnas hüljatud eksootilistest loomadest, kelle saatus on kohaliku vanapaari kätes, kuna loomade miljardärist omanik tüdines neist ja hülgas nad.

Kui eakas paarike juhuslikult loomad leidis, olid nad nälginud ning nende suud vahutasid veepuudusest. Vanapaari peamiseks mureks loomade hooldamisel on neile toidu leidmine, abiks on nii metsaannid kui ka lähedalasuva tapamaja jäägid.

Turovski sõnul pole tal seni olnud eksootiliste loomade hülgamisega kokkupuuteid, kuid kui loomad on jäetud viletsusse ja nälga, kahjustab see loomulikult looma psüühikat.

"Absoluutselt, muidugi! Teisiti see lihtsalt ei olegi võimalik. Loom on sel juhul katastroofilises olukorras. Traumeeritud on sel juhul veel väga vähe öeldud. Tema enesetunne, tema taju – kõik on traumeeritud," kirjeldab Turovski

Tihti võib selline olukord olla probleemiks ka looma viimisel uude ja paremasse elupaika, kuna loom ei pruugi täielikult kohaneda. Looma kohanemisel on väga palju tegureid, mis on seotud nii looma füsioloogiliste omaduste kui ka temperamendiga. Lisaks sõltub palju ka uuest elukohast ja hooldajatest – kui pädevat, professionaalset ja kvaliteetset abi loom saab.

"Ja loomulikult sõltub väga palju ka otseselt loomaga seotud teguritest: milline elu oli tal oma endise pererahva juures, kas ta on noor või vana loom, kas ta on terve, mis liigist ta on ja milline on tema temperament. Väga palju tegureid on sel puhul ... mitte vähem kui inimese puhul," lisab Turovski.

Eestis ei ole sellist loomade hülgamist ette tulnud, küll aga on loomaaeda toodud madusid, papagoisid, sisalikke jt lemmikloomi.

Tallinna loomaaia teadusliku liigikaitse labori juhataja Tiit Maran lisab, et loomade hülgamine on väga haruldane juhtum, sest eksootiliste loomade saamine on keeruline protsess ning maaletoomiseks on vaja erilube.

"Oleks huvitav teada, millistel meetoditel need loomad saadud on," mõtiskles Maran. "Merisead on koduloomad, aga karude ja lõvide saamine ei ole nii lihtne."

Tema hinnangul on  väga tõenäoline, et need loomad olid Armeeniasse illegaalselt sisse toodud. Teine loogiline vastus oleks, et loomad on toodud Venemaalt.

Küll aga võib majanduslikel põhjustel ette tulla legaalsete loomaaedade sulgemist, kuid siis on kindlad reeglid, mida loomadega edasi teha.

"Mõni aeg tagasi oli Ameerikas selline olukord, sissetulekud langesid kordades ja tekkis väga suur probleem ning loomaaedu suleti. Kümmekond aastat või rohkem tagasi oli meie lähedal Soomeski juhtum, kus loomaaed läks pankrotti ja mille varad jaotati laiali, aga ausalt öelda ma ei tea, kuhu need jaotati. Probleem igal juhul lahendati," kirjeldas Maran.

Kuna loomaaiad on koondatud regionaalsetesse assotsiatsioonidesse, sätestab ühing juhised, mille järgi olukord lahendatakse. Kui muud võimalust ei ole, tuleb loomad magama panna.

Kuid miks ei võiks loomi loodusesse lasta?

"Lisaks sellele, mis see loomale tähendab, on see ka ilmselge ohufaktor inimestele – loomi ei saa lihtsalt vabasse loodusesse lasta. Nad ei ole harjunud looduses olema, mistõttu käituvad nad seal ebanormaalselt ja kujutavad ohtu inimestele," selgitas Maran.

"Selline asi, et loomad lihtsalt hüljatakse, on väga haruldane. Mul ei tule ette ühtki juhust, laiema avalikkuseni ei ole minu teada selliseid lugusid jõudnud. See ei tähenda muidugi, et kusagil maailmanurgas seda juhtunud ei ole," jätkas ta.