Foto: Tairo Lutter
Ilm
27. jaanuar 2016, 15:44

Lähipäevad toovad tuule ja vihmahood (1)

Riigi Ilmateenistuse prognoosi kohaselt on lähipäevad tuulised ja sademeterohked.

Neljapäeval jõuab Läänemere õhuruumi uus osatsüklon, mis liigub tõenäoliselt Norra lõunaosast üle Rootsi Kesk-Soome ja selle lõunaservas on Eesti ilm võrdlemisi soe, aga väga tugeva tuulega. Tänastel andmetel on lõuna- ja edelatuule puhanguid sisemaal kuni 20, saartel ja rannikul 25 m/s, Hiiumaa ja Loode-Eesti rannikul võib veel paar-kolm meetrit tugevam olla. Pärastlõunal pöördub tuul läände ja loodesse. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +1..+5 kraadi.

Reedel tugevneb lahkuva madalrõhkkonna järel üürikeseks kõrgrõhuhari ja saju võimalus on märksa väiksem. Õhumass on pisut jahedam, õhutemperatuur on öösel -2..+2, päeval tõuseb +1..+3 kraadini. Loode- ja läänetuule puhanguid on öö hakul sisemaal veel kuni 18, rannikul 25 m/s, hommikuks tormituul raugeb ja keskpäevani on lääne- ja edelatuult vaid rannikul 15 m/s. Kuid õhtupoolikul läheneb Norra merelt juba uus väga jõuline madalrõhkkond ja selle lohk jõuab Läänemerele ning meie rannikuvetes algab edelatuule kiire tugevnemine. Õhtul algab lääne poolt alates vihmasadu, mandril tuleb ka lörtsi.

Laupäeval liigub madalrõhkkond Norra rannikule ja on endiselt väga aktiivne. Läänemere ümbruses puhub öösel tormine edelatuul, puhanguid sisemaal 20, saartel ja rannikul taas 25 m/s. Hommikuks annab pisut pinge järele ja päeval on puhanguid 4-5 m/s vähem. Sadusid on enam öö hakul, vähem hommikul ja päeval. Kuid juba õhtupoolikul jõuab uus vihma- ja lörtsisadu. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +1..+5 kraadi.

Pühapäeval jääb madalrõhkkond Põhja-Euroopa kohale tiirlema ja selle lõunaservas on meil väga tugeva edelatuulega ilm, puhanguid on sisemaal 15, saartel ja rannikul üle 20 m/s. Õhtul pöördub tuul läände ja nõrgeneb. Vihma ja lörtsi sajab enam öösel ja hommiku poole, päeva peale jääb sajuhooge harvemaks. Õhutemperatuur öösel -1..+2, päeval 0..+2 kraadi.