Mida kassid räägivad?Foto: PantherMedia / Scanpix
Loomad
11. märts 2016, 14:18

Mis kass ütles? Varsti saad teada - kassikeel tõlgitakse inimkeelde (12)

Siin on uudis teile, kassipidajad. Kui tunnete, et te oma isemeelseid lemmikuid hästi ei mõista, siis juba mõne aasta pärast saate ehk leksikonist järele kuulata, mida kass teile selgeks püüab teha. Rootsis Lundi ülikoolis algas viieaastane projekt, mille käigus kavatsetakse kasside keel dešifreerida.

Rootsi foneetikaspetsialistid lubavad, et 2021. aastaks on neil selge, mida ütleb kass siis, kui ta toob kuuldavale "kurrnjäu“ või lööb nurru või turtsub.

Metskassid näiteks lõpetavad näugumise täisikka jõudes ehk siis, kui nad ei vaja enam ema tähelepanu, õrnusi ja piima. Aga pärast kodustamist on kiisud õppinud inimestega suhtlema ning toovad kuuldavale erinevaid häälitsusi kuni oma elupäevade lõpuni, kirjutas Daily Mail.

Selleks, et eristada kasside konkreetsete häälitsuste täpseid mõisteid, näugumised-nurrumised-turtsumised lindistatakse. Jälgitakse 50 kassi, kes elavad erinevates kohtades.

Teadlased proovivad aru saada, kas kass väljendab näugumisega oma meeleolu nagu näiteks sõbralikkust, rõõmu, mänguhimu, nälga, kurbust või tigedust. "Suure tõenäosusega võivad kassid muuta teadlikult oma näugumise intonatsiooni ja meloodiat, et viia peremeheni mingit mõtet, et viidata oma teate kiireloomulisusele ning teatada oma emotsionaalsest seisundist,“ kõneles uurija Susanne Schötz.

Niisiis tahavad Lundi kassiuurijad tõlkida n.-ö kassikeel inimkeelde. Lisaks soovivad teadlased sel moel aidata inimesi, et nad saaksid oma lemmikutega paremini suhelda. Ühtlasi selgitatakse välja, mis kassidele rohkem meeldib – kas see, et nendega kõneldakse kui täiskasvanud inimestega, või sussutades nagu lapsega.

Tagatipuks tahavad teadlased kontrollida, kas kahe erineva linna kassidel on ehk ka erinev aktsent või dialekt.