Pärnumaal Vändra vallas Viluveres jättis Kärt-Katrin Korb hobuse hooletusse.Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit
Loomad
6. aprill 2016, 17:00

Artkli juurde kuuluvad fotod võivad olla häirivad, soovitame tundlikel jätta need vaatamata.

PÄRNUMAA HOBUSEPIINAMINE: loomakaitse liit kaebas omaniku ja kontrolliva ametniku peale (86)

Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) teatab järjekordsest loomapiinamisjuhtumist. Pärnumaal Vändra vallas Viluveres jättis Kärt-Katrin Korb talle kuuluva hobuse hooletusse, mille tagajärjel on loomal haavandid ning ta oli nii jõuetu, et ei suutnud omal jõul tõusta. Traagikat lisab niigi kurba loosse see, et hobuse olukorda käis kontrollimas maakonna veterinaarkeskuse peaspetsialist Elita Sillar, kuid ELLi andmetel ei koostanud ta nähtu kohta isegi väärteo akti ja jättis haige looma samasse seisu virelema. ELLi väitel esitas Sillar kontrollaktis valeandmeid. ELL kahtleb selle ametniku pädevuses ning esitas tema tegevuse peale kaebuse.

Pärnumaa veterinaarkeskuse loomakaitse peaspetsialist Elita Sillar kontrollis käesoleva aasta veebruaris Vändra vallas Viluvere külas kodanik Korbile kuuluva hobuse tervislikku seisundit. Kontrolli ajendiks oli veterinaarkeskusele edastatud kaebus, aga loomade tervishoiu ja kaitse eest vastutav ametnik jättis sisuliselt haige looma virelema, ega koostanud isegi väärteoakti.

Kontrollakt koostati hobuse omaniku ütluste kohaselt ja selles nenditi, et hobusele anti toitaineterikka heina asemel põhku, kirjeldas ELL pressiteates. Ametnik leidis, et see on seletatav noorte inimeste loomapidamisalase teadmatusega. Ametnik märkis ka, et hobune oli maas lamanud kaks päeva, mille järel tõsteti ta üles köite ja tali abil. Sillari hinnangul olid just seetõttu ka looma puusanukid ja abaluutagused hõõrdunud. 

Lisaks märkis ametnik, et veterinaararst käib looma pidevalt ravimas ja jälgimas.

Elita Sillari akti kohaselt on loom juba kosunud ja paranemas ning ei ole enam alatoitunud. Sillari märkis, et hobuse nahk on paranemas ning vigastatud kohtade peal on koorikud.

ELL hinnangul on kontrollaktis tehtud järeldused ja tuvastused rohkem kui naeruväärsed. Loomakaitse Liidu juhi Heiki Valneri sõnul räägivad ainuüksi päev hiljem tehtud fotod ning teiste veterinaaride hinnangud üheselt veterinaarkeskuse peaspetsialist Elita Sillari otsuse vastu ning looma tegelik olukord osutus lausa katastroofiliseks. “Ainult pime, hoolimatu või julm inimene võib jõuetuna maas lamava paistes ja veritseva looma terveks tunnistada!“ arvas Valner.

Tegelikkuses oli hobune täielikus alatoitumuses ja vedelikupuuduses, tal olid lamatised ja maas tekkinud vigastused, kinnitas ELL.

Kontrollaktis toodud väide, et looma sööt vahetati välja, ei vasta samuti tõele, kuna neljast hoovi viidud heinarullist ei olnud hobuse ette jõudnud ühtegi. Ka väide, et hobusele antakse mikroelemente, ei vasta ELL teadaolevalt tõele. Seega on Elita Sillar ELL hinnangul ilmselgelt tuvastanud hobuse tervisliku seisundi valesti, mistõttu otsustas liit tema tegevuse peale Veterinaar- ja Toiduameti peadirektorile kaebuse esitada. Kaebuses nõutakse, et VTA peadirektor kohustaks ametnik Sillarit algatama väärteomenetlust ning kriminaalasja tunnuste (KarS § 264) ilmnemisel edastama asja menetlemiseks politseile.

„Kurb on, et isik kellele on antud riigi poolt õigus ja kohustus loomade heaolu eest seista, ei tee tegelikku tervislikku seisundit märkamagi ning sedastab looma olukorra nii nagu omanik väidab,“ ütles Valner ja lisas, et see tekitab tõsise kahtluse, kas VTA ametnike poolt kontrollitud loomadele heaolu on üldse tagatud. „See pole kaugeltki esimene kaebus selle ametkonna inimeste mittepädevuse või hoolimatuse kohta ja kui seni otsis loomakaitse liit VTA ametnikega koostöövõimalusi, et loomade eest seista, siis nüüd valime teise tee!“

ELL edastas 04.04.2016 avalduse Lääne Prefektuurile palvega algatada kriminaalmenetlus hobuse omaniku Kärt-Katrin Korb’i suhtes KarS § 264 alusel ja see on ka algatatud. Arvestades hobuse tervislikku seisundit ning seda et tema näljutamine, ravimata jätmine ja abitus seisundis hoidmine kestis  pika aja vältel, on ELL hinnangul tegemist looma julma kohtlemisega KarS § 264 tähenduses.

„Eeltoodust lähtuvalt palusime politseil kriminaalmenetluses arvestada kõikide asjas esitatavate tõenditega, sealhulgas kuulata täiendavalt üle järelevalvet teostanud Elita Sillar“, ütles Loomakaitse Liidu jurist Piret Tees.

Juhtumi üksikasjadest saad peatselt lugeda Õhtulehest.