Aafrika elevandid Keenia pealinna Nairobi lähedal asuvas Amboseli rahvuspargis.Foto: Reuters / Scanpix
Ilm
29. aprill 2016, 11:57

Aafrika elevant on väljasuremisohus - aastas tapetakse üle 30 000 looma (17)

Aafrika riikide juhid kogunevad Keeniasse tippkohtumisele, et leida lahendusi, kuidas päästa kontinendi elevante väljasuremisest. Vaid paari kihva pärast tapavad salakütid Aafrikas igal aastal üle 30 000 looma.

Nn Hiiglaste klubi tuleb kokku esmakordselt ning selle eestvedajaks on Keenia president Uhuru Kenyatta, kirjutas BBC. Tippkohtumisele oodatakse ka Uganda presidenti Yoweri Musevenit ja Gaboni presidenti Ali Bongot. Lisaks riigipeadele on nõupidamisel esindatud loomakaitsjad, äritegelased ja teadlased.

Aafrika elevantide ja ninasarvikute kaitseks korraldatud tippkohtumise, Hiiglaste klubi patroone on Londonis resideeruv Vene ärimees Jevgeni Aleksandrovitš Lebedev. Koos näitlejanna Elizabeth Jane Hurleyga patsutatakse Keenias Nanyukis harulduseks muutunud valget ninasarvikut. Foto: Reuters / Scanpix

Aafrika elevantide populatsioon on viimase saja aasta jooksul kahanenud 90 protsenti ning valitseb suur oht, et mõnekümne aasta pärast kaob see loomaliik loodusest sootuks.

Aafrika elevandid Keenia pealinna Nairobi lähedal asuvas Amboseli rahvuspargis. Foto: Reuters / Scanpix

Pärast tippkohtumist laupäeval süüdatakse Keenias põlema hiiglaslikud elevandiluust ja ninasarvikute sarvedest tuleriidad. See on 105 tonni konfiskeeritud elevandiluud, mille taga seisab rohkem kui 6700 elevandi tapmine salaküttide poolt.

Keenia looduskaitseteenistuse töötaja kogub elevandiluud riita, mis pannakse Hiiglaste klubi kohtumise lõpul põlema. Foto: Reuters / Scanpix

Hävitatava elevandiluu tänavahind on ligikaudu 100 miljonit USA dollarit, ninasarvikusarve hind 80 miljonit dollarit.

Keenia relvastatud n.-ö metsavaht mängib valge ninasarviku pojaga. Foto: Reuters / Scanpix

„Me ei arva, et elevandiluus on mingit tegelikku väärtust ning seepärast põletame kõik varud demonstreerides maailmale, et ainsad, kelle jaoks elevandiluu on väärtuslik, on elevandid,“ sõnas Keenia looduskaitse peadirektor Kitili Mbathi.

19. aprillil põletati elevandiluuriitasid Kamerunis. Foto: AFP / Scanpix

Praegu arvatakse Aafrikas elavat 450 000 kuni 500 000 elevanti, kuid nende kihvu himustavate salaküttide ohvriks langeb igal aastal üle 30 000 elevandi.