"Punkar öötunnil". Metssiga on meil peamiselt ikka öise eluviisiga loom, kuid sel ajal on tema jäädvustamine loomulikus, kuid olematus valguses võrdlemisi keeruline. Suvel, kui appi tõttas kerge udu ja kontrakuma, õnnestus üks selline punkarit meenutav metsseahakatis kaadrisse püüda. Nagu näha, võib suvine karvkate neil loomadel olla vahel üsna raju ning ööhämaruses kerkib selline turris hari veel omamoodi süngelt esile.Foto: Erik Mandre
Ilm
1. mai 2016, 20:34

Looduse Aasta Foto 2016 võitis Erik Mandre fotoga "Punkar öötunnil“ (2)

Nädalavahetusel tunnustati Estonia kontserdisaalis Eesti parimaid loodusfotograafe. Looduse Aasta Foto 2016 võitis Erik Mandre fotoga "Punkar öötunnil". Pilt on metsseast, keda viimastel aastatel on tabanud kuri saatus - katk ja ajujaht.

Selle fotoga pälvis Erik Mandre Suure Hundi ja Aasta Loodusfotograafi tiitli, edastas Looduse Omnibuss.

Aasta Loodusfotograaf Erik Mandre kirjeldas auhinda vastu võttes oma pilti järgnevalt: “Pildi võlu tuleb välja ehk sellest, et metssiga ise oli keskendunud oma olustikule. Täiesti omaenda maailmas.“ Ta lisas: “Mul on tegelikult hea meel, et metssiga kui liik, kel teatavasti viimastel aastatel on üsna tumedad pilved peakohal, on nii positiivses võtmes siin. Et metssiga on saanud selle tähelepanu.”

Konkursile esitatud töid hindas üheksaliikmeline žürii Rein Marani juhtimisel.

“Metssiga – üks meie metsade nutikamaid olevusi. Paljude fotode kangelane läbi aegade. Teda on tabanud kuri saatus, ja arvata võib, et mõningate aastate pärast metssiga lihtsalt tabada võib olla keerukas,” rääkis Maran. “Ma olen metssea pilte palju näinud, ise filminud. Pilte on erilaadseid, kuid ma pole siiani näinud pilti, mis oleks metsseale, kui olevusele endale, niivõrd iseloomulik.”

Juba 16. korda toimunud „Looduse Aasta Foto“ konkursil osales tänavu 970 autorit rohkem kui 7500 tööga.

"Igal aastal lisandub suurepäraste loodusfotode hulka midagi uut ja üllatavat. Ikka õnnestub fotograafidel püüda pildile midagi, mida varem pole jäädvustatud,“ ütles konkursi peakorraldaja Jaan Riis, kelle sõnul just see innustab jätkuvalt võistlust läbi viima.

Kokku jagati Estonia kontserdisaalis toimunud konkursi lõpugalal auhindu ehk Tantsivaid Hunte 15 kategoorias ning tunnustati rohkem kui sadat autorit. Samuti esitleti tänavust Loodustoto Aastaraamatut, kuhu on köidetud konkursitööde paremik koos autorite intervjuudega.

Konkursi kaaskorraldaja Eesti Energia eriauhinna sai noor loodusfotograaf Karl Jakob Toplaan foto eest ”Kummal on võimsamad sarved?“.