LAADALISTE MEELELAHUTAJA: hirmunud õhuskõndiv rebane.Foto: Facebook/Loomus
Loomad
9. mai 2016, 19:15

AS Balti Karusnaha juht loobus kommentaarist.

Laadaliste meelt lahutati hirmunud rebastega, kelle saatuseks on saada karusnahaks (86)

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus teatas sotsiaalmeedias, et karusloomafarm AS Balti Karusnahk esitles reedel Luige maaelu näituslaadal metallpuurides rebaseid, kes olid väga häiritud ja hirmunud. Laada peakorraldaja andis pärast Õhtulehe pöördumist teada, et rebaste eksponeerimine näituslaadal on otsustatud teadmata ajaks lõpetada.

"Kas laadalisi peaks tõepoolest selline vaatepilt rõõmustama?" küsib Loomus Facebooki postitatud foto all, millel näha rebast, kes on metallpuuri võrel seistes tõsiselt õnnetu väljanägemisega. "Muide, just sellised puurid, siniste plastikseintega kahes ääres, on rebaste puurid ka farmides," lisatakse postituses.

Ka mitmed postitust kommenteerinud inimesed kritiseerivad seda, et räsitud ja kohkunud rebased, kelle tulevik on tõenäoliselt saada kraeks mõne daami mantlil, laadalistele vaatamiseks pandi.

"Vastik ja silmakirjalik! Miks peaks karusnahatööstus üldse neid õnnetuid loomi näitama? Loomi saab vaatamas käia loomaaias, ehkki ka seal pole nende elamistingimused oluliselt paremad. Vähemalt nahanülgimine neid loomaaias ei oota," kirjutab üks naisterahvas. 

"Vaene väike rebane, kas tõesti ka temast saab ühel päeval jupp kasukast? See on küll viimane asi, millele sooviks mõelda. Selline laadal eksponeerimine on õige antireklaam, sest just nii peakski jõudma nende kasukakandjate ajju info, kuidas ja mil viisil see kasukas tuleb. On siis vaja seda kasukat või mütsi? Mina käiksin enne kartulikotiga kui selle kasukaga," lisab teine loomasõber.

Õhtuleht küsis eetilisele konfliktile viidates kommentaari AS Balti Karusnaha juhatuse esimehelt Alar Kõrelt. Too otsustas aga omapoolse seisukoha andmisest loobuda ning edastas hoopiski Luige maaelu näituslaada peakorraldaja Koit Põllu kommentaari. 

"Luige maaelu näituslaada üheks eesmärgiks on tutvustada inimestele Eestis elavaid või peetavaid eri liiki loomi, linde ja kalu. Sellest lähtuvalt oleme AS Balti Karusnahk kaasabil tutvustanud ka erinevaid rebaseid. Loomade eksponeerimine Luige maaelu näituslaadal on olnud alati veterinaar- ja toiduametiga kooskõlastatud," rääkis Põld.

Näituslaada peakorraldaja lisas, et loomade heaolu kontrollitakse laadal pidevalt ning heaolu aitavad tagada talitajad. "Vajadusel võetakse jooksvalt samme loomade heaolu suurendamiseks. Seetõttu on loomade, sealhulgas rebaste eksponeerimine Luige maaelu näituslaadal olnud alati loomade heaolust lähtuv."

Põld tõdes aga, et näituslaada korraldajad ja AS Balti Karusnahk jõudsid ühisele seisukohale, et lühiajaline keskkonnavahetus võib siiski rebaste tavapärast elurütmi mõjutada, mistõttu otsustati rebaste ja teiste karusnahaloomade eksponeerimine laadal teadmata ajaks lõpetada.

Koit Põld lisas veel, et Luige maaelu näituslaada korraldajad soovivad juhtida tähelepanu tegelikule probleemile, milleks on loomade ja lindude hoidmine teadmata, kontrollimata ja järelevalveta söötmis- ning pidamistingimustes.