Veebikaamera kuvatõmmis värskelt viieliikmeliseks saanud must-toonekure perest Karulas.Foto: ELF
Ilm
28. mai 2016, 09:36

UUDISTA PESAKAAMERAST! Must-toonekurele pühendatud aasta suvehooaeg algas kolme toonekurepoja sünniga (13)

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) talgute must-toonekure aasta raames paigaldatud pesakaamera peategelastel koorus munadest kolm poega. Samas on värskelt avaldatud ja huvilistele enda kirjapanekuks avatud ELFi suvised talgureisid.

Udusulis tibude teise elunädala tegemistele saab kaasa elada pesakaamera kaudu.

ELFi talgukorraldaja Jaanus Libeki sõnul tuuakse igal aastal talgute fookusse üks kaitset vajav liik, kelle heaks vabatahtlikud panustada saavad. ”Tänavu on eriline võimalus läbi talguhooaja teema-aasta peategelastele vahetult kaasa elada. Pesakaamera toob haruldase ja inimpelgliku must-toonekure kõigile huvilistele koju kätte ja innustab kindlasti veelgi enam oma panust andma,” kirjeldab Libek.

ELFi suvine talgukalender on tavapäraselt mitmekesine. “Juuni esimese poole oleme pühendanud metsisele, kelle heaks sünnib ELFi talgute ajaloo üks suurimaid ettevõtmisi, mille käigus otsivad vabatahtlikud tuhandetelt hektaritelt metsiseid ja nende tegevusjälgi. Juulis ja augustis ootavad talgulisi paljud väikesaared, samuti mitu uut sihtkohta. Esimest korda minnakse appi näiteks Võilaiule ja Viru rappa. Tänavune kõige eksootilisem talgureis viib aga lausa Valgevenesse,” tutvustas Libek.

Must-toonekure heaks peetavad talgud on kavas sügisel, kui toonekurepojad on juba suureks kasvanud ja linnud rändele läinud.

Must-toonekurg on meil kehvas seisus, sest pesitsusaladel vanad metsad maha raiutud ja selle liigi jaoks sobilike toitumisveekogude seisund halvenenud. Just viimasele keskenduvadki talgud, sest arvatavasti on just kesine toidulaud üheks põhjuseks, miks paljud kurepaarid ei suuda oma poegasid suureks kasvatada või pole pojad enne rändele asumist piisavalt heas konditsioonis. Kurgedele sobilikel jõgedel ja ojadel peetavate talgute käigus puhastatakse vabatahtlike abil veekogude kaldad võsast ja muudetakse need must-toonekurele sobilikumateks. Üks toonekurg varustatakse ka GPS-saatjaga, et rändel linnu teekonda jälgida.

ELFi talgureis kestab tavaliselt 3–5, vahel kuni 10 päeva. Lisaks looduskaitselistele töödele on talgud hea võimalus tutvuda mitmesuguste Eestimaa paikadega, käia matkamas või kuulata kohaliku looduse tundja õpetusi.

Talgutööde eesmärk on mitmesuguste koosluste ja elupaikade taastamine ning hooldamine. Kõige sagedasemad tööd on võsa lõikamine ja koondamine, heinategu, karjaaedade ehitus ning väikeveekogude tingimuste peenhäälestus.