Foto: Aldo Luud
Ilm
30. mai 2016, 21:28

ILMAPROGNOOS: palavus jätkub, vihma tõenäosus väike (1)

Riigi Ilmateenistuse prognoosi kohaselt on ka lähipäevil oodata suviselt palavaid päevi ning pettuma peavad need, kes ootavad vihma.

Teisipäevast (31.05.) neljapäevani (2.06.) katab kõrgrõhuala Euroopa põhjaosa, madalrõhuala valitseb aga Kesk-Euroopas. Eesti jääb maapinnalähedastes õhukihtides kahe rõhuala piirimaile. Kõrgemates õhukihtides on aga kõrgrõhualal kindel ülekaal ning seetõttu on ilm sajuta. Ööd on enamasti selged, päevasel ajal küll tekib pilverünki, millel aga rünksajupilvedeks arenemiseks napib niiskust. Saju võimalus jääb alla 25 protsendi. Tuul puhub valdavalt idakaarest ja ulatub päeval puhanguti 12 m/s, neljapäevaks tuul raugeb ja on muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 11..16, päeval sisemaal 21..27 kraadi, meretuulega rannikul on jahedam.

Reedel liigub üle Soome ja Karjala kagu suunas madalrõhkkond ja selle lohk riivab ka Soome lahe ümbrust. Päeval võib kohati ka hoog vihma tulla (tõenäosus 25-50 protsenti). Öö on rahulik, päeval tugevneb edela- ja läänetuul 5-12, Soome lahel puhanguti 15 m/s, õhtu poole pöördub tuul järk-järgult loodesse. Õhutemperatuur on öösel 12..17, päeval 21..26 kraadi, õhtul ilm jaheneb.

Laupäeva öösel madalrõhulohk eemaldub. Saju võimalus on võrdlemisi väike (~25%). tuul pöördub loodesse ja põhja ning tugevneb veidi, puhanguid on 13-14 m/s. Päeval tugevneb kõrgrõhkkonna mõju ning suure tõenäosusega on ilm sajuta. Õhutemperatuur on öösel 10..15, päeval 17..21 kraadi.

Pühapäeva öö on kõrgrõhkkonna servas sajuta ja võrdlemisi selge taevaga ning jahe, õhutemperatuur on 5..10, maapinna kohal võib 0°C lähedale langeda, rannikul on sooja kuni 12°C. Päeval tekib pilverünki ja kohati võib hoovihma sadada. Puhub loode- ja põhjatuul ning tugevneb puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on 14..19 kraadi.