Ilm

Kliimasoojenemine suretas välja esimese loomaliigi (23)

LISA KOMMENTAAR

ving20. juuni 2016, 10:28
ega viimaselgi pole palju jäänud
nii see on19. juuni 2016, 20:27
Ei ole midagi küll elab üle! Närilised on esimesed imetajad kes elasid üle ka sauruste aja ja ka jääaja. Hiirele klõmm hiireviina ja küll saab hakkama. Üks pirtsutamine käib, vett on siis on häda sajab ja sajab, vett ei ole siis jälle häda liiga kuiv ja tuhanded aafriklased näljas ja püksata. Valgeinimene anna süüa mina neegripoiss tahan süüa!
19. juuni 2016, 13:03
pealkiri on, et "suretas välja" ja tekstist võib lugeda, et TÕENÄOLISELT. Keegi ei tea lihtsalt, rotid migreerusid või söödi ära.
yll19. juuni 2016, 11:42
austraalias pidi tänu hooletutele kassiarmastajatele 20miljont metsikut kassi elama kes söövad 75miljont endast väiksemat looma päevas.kas see väljasuremine pigem selle põhjus ole.
!19. juuni 2016, 12:18
Kas metsik koer dingo, kes väga palu kohalikke loomi, aga samuti ka farmerit lambakarju hävitab, on tegelikult sinna eurooplaste poolt sisse viidud. Dingod on lihtsalt eurooplaste hulkuvatest, metsistunud koertest välja kujunenud uus liik.
Ka eurooplase toodud võõrad taimed on pahandust tekitanud. Näiteks mingi kaktuseliik, mis hakkas tohutult levima ja hõivas suuri alasid. Puudus seda piirav looduslik vaenlane. Asi saadi kontrolli alla alls siis, kui teadlased taipasid Austraaliasse sisse viia mingi Ameerika liblika, mille vastsed neist kaktustest toituvad.
To: !19. juuni 2016, 19:55
Ära aja lolli juttu! Dingo on jõudnud sinna ammu enne eurooplasi! Arvatavasti Indoneesiast pärit meresõitjatega või ka ise, saarelt-saarele ujudes või murdunud puude peal triivides (näiteks tsunami ajal). Muide mööda Paapua saari on see ülimalt lihtne!
!19. juuni 2016, 21:58
Jah, mõned teadlased väidavad, et dingo näol on tegemist märksa vanema asukaga. Umbes 1-2 tuhande aasta eest Kagu-Aasiast sinna tulnud koerlasega. Kagu-Aasia kunagiste koerte metsistunud järeltulijatega. Aga on selles vahet, kas tõid selle peletise maale eurooplased või muistsed Aasia meresõitjad? Ikka on tegemist inimtegevuse kardinaalse sekkumisega võõra kontinendi loodusesse.
Muide suuema osa Austraalia muistsete suurte ja kummaliste asukate (näiteks hiidvraanid, Komodo omadest märksa suuremad) väljasuretamisega said tuhandete aastate eest hakkama primitiivsed aborigeenid ise. Kes ei tundnud küll metalli, kuid tundsid hästi tuletegemist. Ja mugavuse mõttes lihtsalt põletasid oma metsad massiliselt maha, et sedasi ilma vaeva ja jahita küpsetatud liha saada. Põleasid kiiremini, kuid metsad taastuda suutsid. Mis viis aja jooksul metsade kadumiseni, kliimamuudatusteni ja senise niiske ja subtroopilise sisemaa kuivamise ning kõrbestumise. Omaaegsetest suurtest järvedest säilis vaid murdosa. Viljaka pinnase kandsid ära nii vesi kui ka tuuleerosioon. Muuseas, seesama oht ähvardab tulevikus ka Amazonase ürgmetsi, kui edaspidi metsaraie ning alepõletamine senises mahus jätkuvad.
euroopast19. juuni 2016, 23:06
viidi kaktus sinna ja pärast viidi ameerikast liblikas järgi. Hea jutt sul. Oleks võinud siis liblika ka euroopast viia.
to euroopast20. juuni 2016, 00:00
Kui ei tea, pole tarvis oma nõmedust demonstreerida. Kaktused pärinesid Ameerikast, sealt toodi ka selle looduslikud vaenlased, vastavad liblikad. Info on pärit kunagisest nemoturniiri küsimusest. Et kus kohas on maailmas püstitatud ainus ausammas liblikale. Nimelt püstitati see ausammas Austraalias pärast sellele kaktuste vohamisele piiri panekut.
Miks sa arvad, et eurooplased viisid kaktuse just otse Eroopast? Või kui viisidki. Ilmselt Euroopas toataimena peetud Ameerikast pärit kaktusele Euroopa niiske kliima vabaks levikuks lihtsalt ei sobinud. Küll aga Austraalia oma, mis menutab Mehhiko poolkõrbete oma.
Eurooplasetest uusasukad on maailmas väga palju taimi ümber asustanud. Ameerikast veeti välja kaktusetaimed. Samuti toodi siiapoole ookeani sealt kartul, kakao, tubakas. mais ning palju muudki. Ning omakorda viidi Ameerikasse Aafrikast pärit kohvpuud ja arbuusid. Aasiast puuvillataimed, riis, päevalilled, kautšukipuud j.n.e. Euroopast nisu, aed- ning köögiviljataimi ja muudki. Kui oleksid lugenud või näinud filmi Bounty mässust siis teaksid, et Briti võimus üritasid Ameerikasse sisse viia ning seal aklimatiseeriia ka ahvileivapuid.
!19. juuni 2016, 11:41
Esiteks pole päris selge see kliimakõikumise põhjus. Et kui palju on inimtekkeline ja kui palju looduslikest protsessidest tingitud.
Teiseks on see hiire väljasuremine pigem kõrvalnähtus, mitte sihilik tegevus. (P:S: kas siis üheski loomaaias seda hiirt ei ole?). Inimene mõelgu pigem nende liikide peale keda on spetsiaalselt hävitanud. Jätame mängust välja sellsed liigid nagu mammut, karvane ninasarvik, hiidhirv ja muud ning piirdugem viimate sajanditega. XVII saj. Euroopa tarvas. XIX saj - falklandi hunt, kaljutuvid, mageveeline peipsi hüljes. Mõned sajandid varem - Uus Meremaa hiidlind moa ja söödabaasi kadumise tõtu siis ka suurim kotkas - haasi kotkas. Vaat et noast veelgi kogukam elevantlind (kuni 400 kg), komodo saare kääbuselevant j.n.e. Veel XX saj 30-40.ndatel hävitasid Tasmaania vagad lambakasvatajad haruldase kiskjaliiigi nagu kukkurhunt (vöödilise naha tõttu tuntud ka kui tasmaania tiiger). Viimati nähti teda looduses 1945.a. ,
Võiks loetleda veel hulga liike, mis on samuti ilmselt inimeste poolt hävitatud. Terve hulk kängurute liike, kunagi oli Austraalias isegi kukkurlõviks nimetatud liik. Ja tänu "loomasõpradele", kes käivad öösiti karusloomafarmides oma "neljajalgseid sõpru" vabadusse laskmas, jõudis Europasse jõuline võõrliik, mink ehk ameerika naarits, kes kohaliku euroopa naaritsa väljassuremise ohtu viis. Säilinud veel vaid loomaaedades ja nüüd ürtatakse nende järeltulijaid minkidest puhastatud Hiiumaal taas loodusesse viia. Ka Hiinas elanud davidi hirv on looduses hävitatud. Säilinud veel vaid loomaaedades. Muuseas, üks suurimaid davidi hirve populatsioone on Tallinna loomaaias.
teadlane19. juuni 2016, 11:39
mitte üheski maailma loomaaias või lemmikloomana seda närilist siis ka enam ei ole?
19. juuni 2016, 11:06
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
to kalts19. juuni 2016, 11:43
Ja kas nende vabanev asuala tuleb asustada mustadega või hoopiski homo sovieticustega?
to pskovets19. juuni 2016, 12:57
Sulle infoks, et eestlane ei ole eraldi liik. Inimliik on kõik üks, küll on olemas jah rassid. Inimliigi puhul on probleemiks liigne paljunemine ning seetõttu tee ka Sina enda tutvusringkonnas propagandat saada perekonda max 1-2 last.
eh19. juuni 2016, 10:47
ennegi neid väljasurnuid taas leitud, nii et liiga vara veel teist maha kanda - nähti viimati alles 7 aastat tagasi. Ja ei kitjutata veel ka midagi kindlat, ikka - tundub ja näib: http://news.nationalgeographic.com/2016/06/first-mammal-extinct-climate-change-bramble-cay-melomys/ Austraalias on aga loomi ennegi nii välja surnud kui ka inimese poolt hävitatud.
Alar1 veel19. juuni 2016, 10:46
Mis mõttes suri välja "esimene" loomaliik? Vaevalt, et see näriline oli esimene loomaliik maakeral või esimene väljasurnud loomaliik üldse. Lisaks leiavad teadlased ka praegu liike, mis algselt arvati juba sajandi eest väljasurnud olevat, kuid elavad praegugi.
Kuidas ma ei usu seda paska "kliimasoojenemisest"! Saastetasudest laekuvad miljardid on lihtsalt vaja triljoniteks teha!
Alar119. juuni 2016, 10:31
Kirjutaks mõne sõna ka sellest, mitu uut liiki on avastatud ja süüdistaks uute liikide tekkimises ka "kliimasoojenemist"!
19. juuni 2016, 10:09
see on hea kui kõiksugu hiired,rotid,tarakanid ja täid välja surevad.kellel krt neid vaja on?
Hus19. juuni 2016, 11:02
On ikka vaja. Nad on tegelasteks, kes katavad kellegi teise toidulaua.
19. juuni 2016, 15:38
sa sööd rotte ja tarakane?
harimatule19. juuni 2016, 19:26
Hiiri ja rotte söövad kassid, linnud, maod, kojotid, rebased, dingod k.a. inimesed Hiinas ja Koreas jne jne
19. juuni 2016, 20:58
kes või mis on kojott,haritu?
Eesti rahvas19. juuni 2016, 10:08
Et pritid hääletavad ennast eu st välja 23 juunil siis alustavad nad ka oma riigi tühjendamist pagulastest ja sellest võtavad eeskuju järgmisedki riigid. Pöidlad pihku!!!.
Mitu kuramuse loomaliikki on19. juuni 2016, 10:01
Välja suretanud inimene ..keda see üks rott huvitab