"Komposiitpilt 2014. aasta kuuloojangust. Vasakpoolse ja parempoolse Kuu vahel on 5 minutit. Kuu liigub üsnagi kiiresti ja see kiirus on eriti hästi näha just madalal," kirjutab Vällik.Foto: Martin Vällik/Facebook
Ilm
19. juuni 2016, 19:27

ÄRA MAGA MAHA! Esmaspäeva varahommikul näeb taevas imeilusat vaatepilti (31)

20. juuni varahommikul võib taevas näha loojuvat täiskuud selliselt, et ta maadligi olles unustamatu vaatepildina vaatlejaid rõõmustab. Kuigi kuud saab vaadelda kõikjal Eestis, korraldatakse selleks puhuks Tallinnas lausa kuupidu.

Kell 4 hommikul kogunevad kuuvaatlejad ja fotograafid Tallinnas Meriväljal. Tallinna kuupeo "avastaja" ja astronoomiahuvilise Martin Välliki sõnul on see parim koht, kus pildistada ja näha, kuidas täiskuu Tallinna vanalinna taha loojub.

"Kui täiskuu loojub, siis päike tõuseb – nende kahe valgusallika mäng on see, mis kuupidu iseloomustab," ütleb Vällik.

Kuigi täiskuu langemise moment on olemas iga kuutsükli korral, sõltub vaatepilt Välliki sõnul päikesevalgusest. "Sellest sõltub, kui pime on taevataust ja Tallinna linn seal kuu ees. Kas päike valgustab linna, kui kuu sinna taha loojub, ja kui tugevalt või nõrgalt."

Olukordi, kus päikesevalgus ei ole nii tugev, et imeilusat vaatepilti näha, on aastas vaid kord või paar. Vaatlemisobjektiks ei pea aga olema sugugi kuu vanalinna taustal.

"Tähtis on see, kus kohas kuu meie silmapiiril loojub ning kus oleme meie. Ehk mis jääb minu kui vaatleja ja taevase objekti vahele. Antud hetkel valime sellise koha, et loojuva kuu ette jääb Tallinna vanalinn ja Toompea."

"Tegelikult on võimalik leida teisigi loodus- ja inimtekkelisi kohti, kus jääb midagi huvitavat ette kuu loojumise sihis. Selleks võib olla mõni tuulik, linnatorn vms, aga see eeldab uurimist, katsetamist, mõõtmist ja arvutamist, planeerimist ning eelkõige kannatlikkust," räägib Vällik, andes mõista, et esimesel korral ei pruugi kaunis pilt kõigil kohe välja tulla.

Meriväljale tulijatel erilist ettevalmistust vaja ei ole, Välliki soovitab vaid vaatlejatel selga panna soojad riided ning fotograafidel aegsasti kaamerad paika sättida, sest aega pildistamiseks on napp pool tundi. "Mida lähemal kuu horisondile on, seda kiiremini näib, et ta liigub. Lõpus on silmnähtavalt näha, kuidas ta kirikutornide taustal kukub silmapiiri taha."

Riigi ilmateenistuse andmetel peaks ilm kuupidu soosima. Kuigi soojakraade on vaid 12, siis prognoosi kohaselt on taevas selge ning tuule tugevus on 4,6 m/s.