Ilm

Täiendatud kell 16.32 Maarjamõisa olukorraga.

VIHMASTATISTIKAT: eile Tartut uputanud sadu kestis vaid veerand tundi (8)

LISA KOMMENTAAR

Kõik märgid näitavad,6. juuli 2016, 21:51
et Tartu Vaim peab andma teed Püha Vaimule. Isegi loodu ägab ja ootab uussündi.
Toruinsener4. juuli 2016, 23:41
Esiteks vihmast. 9 mm on köömes ja Tõravere on liiga kaugel, et teha Tartu kohta oletusi. Selline "padukas sajab tõenäoliselt alla enam kui kord aastas. Seega 9 mm ei ole absoluutselt erakorraline. Tartu ülikooli jaam näitas 20 mm tunnis- Valingvihmasid on päris palju uuritud ja kokkuvõtteks võib väita, et 2/3 tunnise lestvusega paduka veest tuleb maha ca 10 minutiga. Seega oli selle äikese dünaamika ootuspärane. samuti võis mões Tartu rajoonis tulla ka suurema intensiivsusega vihma.
Need kes jämedamaid torusid tahavad maha toppida ja sonivad midagi vähempakkumistest (hankes antaks diameetrid ette ja neid muuta ei saa) soovitan tegeleda lihtsa aritmeetikaga. Arvutagu see vee kogus õige kokku ja siis lõksutage. Kes need hiigelsuured torud kinni suudaks maksta. Tunnelkollektor on tehtud arvestades siiski mingi tõenäosusega esinevat vihma.
Muuseas eesti rekord on mälu järgi üle 70 mm ühe äiksega.
piia post4. juuli 2016, 22:29
Kurb on see, et ilmateenistus ei registreerigi sademeid lühema aja jooksul kui 1 tund. Paljude rakenduste jaoks on tarvis teada mitte ööpäeva või isegi tunni, vaid palju lühema ja jooksul võimalikke sademehulkasid ning nende statistikat. Tartus tuli 5 min jooksul 10 mm sademeid ( see tuleb samuti välja füüsikahoone ilmajaamast). Sellised sademed nagu pühapäeval esinesid on väga lokaalsed ning Tõravere andmetest pole siin mingit kasu.
Toruinsener4. juuli 2016, 23:50
Ilmajaam peaks siiski fikseerima väiksema sammuga sademeid. vähemalt vanasti tehti seda ja kui küsida saab need andmed kätte. Olen ammu ammu saanud neilt andmeid Tallinna (Harku) kohta. Statistiliselt ei tohiks aga vihmade tõenälised intensiivsused T~raveres ja Tartus oluliselt erineda ja torustiku projekteerimiseks saab kasutada ka Tõravere andmeid. Teadustööks jah ei sobi. Aga siis peaks olema ka võimalus vooluhulga mõõtmiseks torudes koos samaaegse sademete mõõdistamisega erinevatel valgaladel.
vt Tartu andmeid5. juuli 2016, 02:13
maxs4. juuli 2016, 15:37
See ongi vähempakkumuse tulemus ehituses ja nii on see köikjal ,huvitav oleks teada millise diameetriga on sadavete äravoolutorustik??? Oleks aeg juba öppida vigadest.
Insener4. juuli 2016, 15:01
Minu arust näitab see valingvihmasadu hästi kui kehvalt meil infrastruktuur projekteeritud, ehitatud ja hooldatud on.
pees linnakorraldus4. juuli 2016, 14:46
See näitab seda, et mingi aferistide firma on nö renoveerinud need tunnelid. Taas müüs reformipättide linnavalitsus mingi ehitusprojekti sulidele?