Uputus Riia tänavalFoto: Aldo Luud
Ilm
4. juuli 2016, 13:53

Täiendatud kell 16.32 Maarjamõisa olukorraga.

VIHMASTATISTIKAT: eile Tartut uputanud sadu kestis vaid veerand tundi (8)

Eile lõuna paiku oli Tartus korralik uputus. Vesi laius nii Ujula Konsumi juures kui Supilinnas. Toomemäe nõlv varises ja suurvesi pani Riia tänava raudteesilla all liikluse seisma.  Pahanduse tekitanud äikesevihm oli lühike ja tugev. Vihma eest jooksnud või seda läbi akna vaadanud inimeste muljet kinnitab ka ametlik statistika.

Riiklik ilmateenistus kogub andmeid Tõraverest. "Äikesepilve serv puudutas ka Tõraveret, eriti tugev sadu kestis pisut enam kui veerand tundi (kell 13.01-13.18). Pea tunniga sadas maha 9,6 millimeetrit sademeid, aga põhiosa neist tuli ikka sellesama veerandtunniga," kinnitas riikliku ilmateenistuse Tartu-Tõravere meteoroloogiajaama meteoroloog-tehnik Inge Leitu. 

Tartu ülikooli füüsikahoone katuselt saadud andmete põhjal sai Tartu kaela pisut üle 20 millimeetri sademeid ja tuule kiirus ulatus 19 meetrini sekundis. Leitu sõnul on äikese ajal tuuleiilid puhangulised ja kohati võisid need olla veel tugevamad.

Meteoroloogi kinnitusel on juulikuu sademetenormiks Tõravere kandis 72 millimeetrit.  "4. juuli hommikuks on sellest 63 protsenti juba käes. Puravikud kasvavad juba kenasti," kinnitas ta.

Uputus Maarjamõisa TÜ kliinikumis. Foto: Aldo Luud

Eile uputas Tartus ka Maarjamõisa haigla erinevates osakondades - nii uutes korpustes kui vanemates majades pääses vett hooneisse.

"Arstiabi andmist hoonesse sattunud vesi ei ohustanud," kinnitas kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael.

Kliinikumi uutel korpustel on ehitusfirma poolt antud garantiiaeg, mistõttu on ehitusfirma haiglas ja hindab koos kliinikumi spetsialistidega asjaolusid.

"Hetkel kontrollitakse olukorda, üldiselt vajavad ruumid vaid kuivatamist. Praegu on vara öelda, kui suur on varaline kahju haiglale," lisas Tael.

Autod Riia tänaval
Vihma saabumine.