Foto: Markus Mikk
Ilm
12. juuli 2016, 16:05

Eesti maasikad – mis kiiresti käes, see kiiresti ära (10)

Eesti maasikad valmisid tänavu juba enne jaanipäeva, mistõttu hakkab nende hooaeg lõppema, oma osa selles on ka vihmasel ilmal. Seevastu on turul saada Poola maasikad, mida kodumaiste maasikatena maha müüakse.

Maasikate tipphooaeg sellel aastal oli Põhja-Eesti jaoks juuli algus ning Lõuna-Eestis jaanipäeva paiku. Pärast seda on olnud maasikatoodang languses.

Hetkeseisuga võib öelda, et eestimaine maasikas on otsas ja talunikud korjavad viimaseid päevi põlde läbi. Sel kevadel istutatud taimede marjad annavad vähesel määral lisasaaki hooaja jätkuks. Põhja-Eestis kevadel istutatud taimi jätkub veel maksimaalselt kaheks nädalaks, selgitasid Rehe, Laastu ja Rabakivi talu esindajad.

Kiire maasikahooaja lõpp on tingitud soojast kevadest, mis küpsetas marjad valmis väga lühikesel perioodil. "Kahekümne kasvatatud aasta jooksul ei ole kordagi meie jaoks hooaeg alanud nii varakult, tavaliselt algab ta 7-10 päeva hiljem," öeldi Rehe talust.

Vihmad ja äikesetormid on samuti rikkunud palju küpseid marju ja need põllule jätnud. Saaki vähendasid muu hulgas ka muidu soojale kevadele järgnenud öökülmad.

Eesti maasika pähe müüakse Poola maasikat

Lisaks kehvale saagile kimbutab teinegi iga-aastane probleem: turul müüakse Poolast sisse ostetud maasikaid kodumaiste pähe, eesmärgiga teenida maksimaalselt kasumit, kuna importmaasikas jääb kohalikule hinnas tunduvalt alla.

Talunike eesmärk on seevastu leida pikaajalisi kliente, seetõttu on mõnes talus soositud ka marja maitsmine enne ostmist, iga kilogramm ei ole neil arvel. Ühtlasi on tuvastatud iga-aastane kasv talude müügikohtade suurenemisest just väljapool traditsioonilisi turuplatse. Paljud talunikud pole oma marju turule edasimüüjatele viinudki ja müüvad oma taludes ainult ise.

Kui soovid kindel olla, et tegu Eesti maasikaga, tuleks talunike soovitusel sõita kohale istandusse ning osta otse kasvatajalt. Turult ostes soovitab Laastu talu peremees Mihkel Loorits küsida, millise maasikasordiga tegu. Juhul kui müüjalt selget vastust ei saa, pole ta ka ilmselt pädev ning tuleks liikuda järgmise müüja juurde.

Loorits soovitab tähelepanu pöörata ka turuleti välismäärajale: "Ühel letil on pakkuda nii Hispaania tomatit, Poola maasikat, Lähis-Ida päritolu arbuusi kui ka virsikuid ja aprikoose ning juhuslikult on letil samamoodi asetsevad Eesti maasikad. Teisel letil on olemas aga talusilt eestimaisete mustikatega, vaarikatega, herneste ja muude Eestis kasvatavate aedviljadega. Selle järgi saab igaüks lihtsalt otsustada, kumb lett on suurema tõenäosusega kodumaisest kaubast."