Foto: Google
Ilm
25. juuli 2016, 12:48

54 KRAADI TAPVAT KUUMUST: kas Lähis-Idas sündis uus kuumarekord? (7)

Möödunud nädalal tõusis temperatuur Kuveidis Mitribah’s 54 kraadini ja Iraagis Basras 53,9 kraadini, mis ametlikul kinnitamisel võivad olla kõige kõrgemad temperatuurid, mis iial idapoolkeral registreeritud.

1,5 miljoni elanikuga linn Basra nägi rekordsooja päeva sel suvel kahel korral: möödunud neljapäeval 53,6 ning reedel 53,8 kraadi. Pärsia lahe eripärast tulenevalt aga võis tegelik temperatuur kõiki olusid (õhuniiskus jm) tunduda sootuks kuumem kui kraadiklaasid näitasid.

Võimalik, et Mitribah’ 54 kraadi on kõrgeim, mis kunagi maailmas registreeritud. Mõlemad temperatuurid on kindlasti kõrgemad kui väljaspool Surmaorgu (California) registreeritud temperatuurid, vahendab Washington Post.

Praegu hoiab rekordit Surmaorg – 56,7 kraadi, mis registreeriti 10. juulil 1913. Rekord on korduvalt seatud kahtluse alla, see on üksipulgi lahti võetud ning hinnatud, et tegelikult tehti mõõtmistes viga.

Ameerika Ühendriikide Rahvuslik Ookeani ja Atmosfääri Administratsioon (NOAA) ja NASA teatasid kuu keskel, et käesoleva aasta kuus kuud on olnud seni teadaolevalt kõige soojemad ajaloos. Jaanuarist juunini oli keskmine temperatuur 1,3 kraadi kõrgem kui 19. sajandi lõpus. Seega, viimase 14 järjestikkuse kuu jooksul on kokku loetud kõige kuumemaid temperatuure üle maailma alates 1880. aastast, kui vaatlusandmeid üles kirjutama hakati.

Paljud teadlased süüdistavad keskmiste temperatuuride kasvus süsihappegaasi koguse suurenemist atmosfääris.