Perseiidide meteoorivoolFoto: robertharding / Alamy
Ilm
11. august 2016, 17:18

Kui on selget ilma, näeb põhja- ja idataevas perseiidide meteoorivoolu

Täna saabub hilissuvise tähesaju tipphetk (5)

Iga augusti alguses saab jälgida aasta kõige vaatemängulisemat tähesadu - perseiidide meteoorivoolu, mida näeb kõige paremini selge ilmaga ja linnast väljas.  

Tähesaju nimi – perseiidid – ajab paljud muhelema. Meteoorivool on oma nime  saanud Perseuse tähtkujult. Perseus oli müütiline Kreeka vägimees, kes olevat pärast surma tähtedena taevasse tõstetud. Too tähtkuju puutub meteooridesse vaid niipalju, et just seal asub punkt, kust kõik langevad tähed näivad välja lendavat. Seda kohta nimetatakse radiandiks.

Tegelikkuses pole taevasel vaatemängul vanade kreeklastega pistmist. Eredad sähvatused, mida me näeme, pole tähed vaid meteoorid - väikesed jäätükid, tolmuosakesed ja kivikillud, mis kihutavad Maa atmosfääri ning süttivad seal põlema.

Augustis jõuavad meieni Swifti-Tuttle'i komeedist pärinevad osakesed. Komeet rändab kosmoses ringi ja jõuab iga 133 aasta järel meie planeedisüsteemi jättes maha paksu tolmupilve. Iga suve lõpus jõuab Maa selle juurde ning vaatemäng võib alata.

Perseiidide meteoorivool Foto: robertharding / Alamy

Astronoomia.ee kinnitusel on sel aastal parim vaatlusaeg 11. augusti öö vastu 12. augustit ning ka sellele järgnev öö. Ennustuste kohaselt võib siis ühes tunnis näha ligemale 150 tulesähvatust. Seda loomulikult ainult siis, kui taevas pole paksu pilvevaiba all peidus.

Kuidas langevaid tähti vaadata?

Tähetornidest pole siin paraku abi, sest kõige parema vaatluselamuse saab asulatest väljas, kus pole segavat tehisvalgust. Võimalusel tuleks ronida mõne künka otsa.

Samuti tasub arvestada sellega, et inimese silmad vajavad hämarusega kohanemiseks aega. Keskenduge taevale ning ärge vahepeal telefoni näppige. Muidu peavad silmad uuesti hakkama öiste tingimustega harjuma.

Kui on soov võimalikult rohkem meteoore näha, tasub taevast vaadelda ilma binoklita. Nii on vaateväli suurem ja kergem eredaid sähvatusi tähele panna.

Perseiidide tulevärk on näha põhja- ning idataevas. Augustis on vaadeldav ka teine meteoorivool – delta-akvariidid, kuid too tähesadu on perseiididest palju malbem. Ilmselt komeedist 96P/Machholz pärineva meteoorivoolu radiant asub Veevalaja tähtkujus. Üksikuid sähvatusi võib näha madalas kagutaevas.