Uurimislaev ja Gröönimaa hai Põhja-Gröönimaa lähedal.Foto: Reuters / Scanpix
Ilm
12. august 2016, 10:28

USKUMATU! Gröönimaa hai vanuseks hinnati 400 aastat (5)

Teadlased on välja selgitanud, et Gröönimaa haid on kõige pikema elueaga selgroogsed Maal. Nii uskumatuna, kui see ka ei tundu, elavad need kalad mitusada aastat.

Raadiosüsiniku meetodi abil määrasid nad 28 Gröönimaa hai eluiga ning said ühe emase hai vanuseks hinnanguliselt 400 aastat. Enamik kinnipüütud haidest küll hukkusid, kuid see-eest saadi ka teada, et need loomad kasvavad aasta jooksul ühe sentimeetri ning muutuvad suguküpseks umbes 150aastaselt, vahendab BBC ajakirja Science.

"On väljavaateid, et me oleme tegelenud ebahariliku loomaga, kuid ma arvan, et igaüks, kes selle uuringuga tegeles, oli väga üllatunud, kui said teada, et haid olid nii vanad nagu nad olid,“ kommenteeris juhtiv uurija, Kopenhaageni ülikooli merebioloog Julius Nielsen.

Seni hoidis inimteadmiste jaoks selgroogsete vanuserekordit Grööni vaal, kelle vanuseks määrati 211 aastat. Kui aga üldse loomariigi vanuserekorditest rääkida, siis hoiab absoluutset vanuserekordit 507aastane merekarp Ming.

Gröönimaa vaalad aga on suured kiskjad, kes võivad olla kuni viie meetri pikkused. Nad on aeglased ujujad ning nende eluala asub Põhja-Atlandi süvavetes.