Foto: Kuvatõmmis / Crazy News / YouTube
Loomad
22. august 2016, 16:00

Koer ootas 12 aastat tänaval, kus peremees surma sai (1)

Venemaal Kaug-Idas asuvas Komsomolskis Amuuri ääres elas koer, kes oli pikki aastaid oodanud linnatänaval oma peremeest, kes seal autoõnnetuses hukkus. 20. augustil koer suri ja linnarahvas kavatseb talle mälestusmärgi püstitada.

Koer oli hiljuti autolt löögi saanud, kuid kohaliku loomakaitseorganisatsiooni Zoospas teatel suri kutsa vanadusse, kirjutas Interfax.

"Koer Naida toodi hiljuti meie varjupaika pärast seda, kui ta sattus autorataste alla,“ rääkis varjupaiga esindaja. Loom oli saanud kergeid vigastusi, kuid tal olid neerud haiged ja ka lamatised. Varjupaigas elas Naida nädalapäevad. Ta ei söönud ega joonud enam ning suri teda hooldanud naisterahva käte vahel.

Varjupaiga esindaja ütles, et Naida suri pigem vanadusest kui vigastuste tõttu. Koera seisundit võis halvendada ka stress, mille all ta kannatas koerakasvanduses, kuhu ta viidi ajutiselt laupäevaku ajal. Inimesed rääkisid, et ta ei tõusnud seal üldse jalule.

Naida surm on inimestele südamesse läinud. Varjupaika helistavad ja kurvastavad mitte üksnes kohalikud, vaid ka teiste linnade inimesed. Varjupaika tuuakse lilli ja küünlaid. Sarnaselt jaapanlastele kavatsevad linlased Naidalegi mälestusmärgi püstitada. Tokyos on mälestusmärk koer Hachikole, kes eelmise sajandi kahekümnendatel aastatel käis iga päev rongijaamas oma peremehel vastas. Koer käis jaamas peremeest ootamas ka siis, kui peremees siitilmast lahkunud oli.

Kaug-Ida erakorraliste juhtumite künoloogiateenistuse ülem Natalia Simorot rääkis, et on iseloomulik, et koer jääb oma peremeest ootama sinna, kus ta teda viimati nägi.

"On kaks varianti. Kas see on väga harv juhtum, kui koeral oli tugev side peremehega ning ta tõesti ootas teda, või jäi koer avariipaika mõneks ajaks peremeest ootama, aga siis hakati teda seal toitma ja tema eest hoolitsema ning ta lihtsalt harjus selle kohaga. Reflekside tasemel seostus see koht tal positiivsete emotsioonide saamisega,“ rääkis künoloog. Ta lisas, et koerad võivad kindla inimese ja elulaadi järele igatseda mõni aasta, kuid siis nad unustavad.

Saatuslik liiklusõnnetus juhtus 12 aastat tagasi ülekäigurajal. Peremees sai surma, koeral käpp vigastada. Koer jäi sinna peremeest ootama. Kuigi talle püüti uut kodu leida, tuli ta ikka sinna tagasi. Siis ehitati Naidale kuut ja ümberkaudsed inimesed hoolitsesid ta eest.