Säga.Foto: Vida Press
Ilm
25. august 2016, 14:09

Baierimaa järves lõi tige säga suplejale hambad jalga (3)

Saksamaal idüllilises Baierimaa järves supeldes ei osanud naine veest midagi halba oodata, kuid ometi sai ta sealt jubeda kogemuse - suur tige kala lõi talle hambad jalga.

Noor daam ujus Straubing-Bogeni järves, mis asub Baieri kaguosas, kui teda pirakas kala jalast hammustas, vahendas thelocal.de Süddeutsche Zeitungit. Kala rünnaku ohvril õnnestus kaldale ujuda. Kuival maal uurisid naise vasakul jalal olevat haava asjatundjad ning jõudsid järeldusele, et hammustajaks oli hiigelsuur kala, kõige tõenäolisemalt säga, mille pikkuseks võis olla umbkaudu kaks meetrit.  

Baieri kalastajate liidu ekspert rääkis, et taolised juhtumid ei ole üldsegi harukordsed - eriti ajal, mil isane kaitseb paari mune. Aga sellised kalade rünnakud ei ole inimestele eluohtlikud. Säga menüü koosneb kalast - olgu nad siis elus või surnud -, ja väikestest lindudest. Linnu püüdmiseks suutvat säga ka veest välja hüpata, kirjutas thelocal.de.

Säga elab Kesk-, Lõuna- ja Ida-Euroopa järvedes ja jõgedes ning on Euroopa suurim mageveekala. Vikipeedia andmetel on suurimad sägad olnud kuni kolme, teistel andmetel koguni viie meetri pikkused ja raskeim, Oderi jõest püütud säga kaalus 375 kilo. Kala võib elada kuni 80 aastat. Eestis on säga vähesel määral levinud peamiselt Emajõe alamjooksul, Peipsi ja Pihkva järves ning Võrtsjärves. Suurim Eestis püütud säga kaalus 152 kilo, kuid nende püük on aastaringselt keelatud.