Oktoobri algus.Foto: Õhtuleht.ee
Ilm
4. oktoober 2016, 00:11

Hüvasti, kuldne sügis! Peatselt on oodata lörtsi ja lund (3)

Eesti ilmateenistuse teatel jääb oktoobri esimesel poolel õhutemperatuur tavapärasest madalamaks ning kuu keskpaiku võib lisaks tihedamale vihmasajule sadada koguni lörtsi ja lund. Kuu lõpul läheb ent veidi soojemaks.

Oktoobri esimesel poolel määrab ilma Skandinaavia kohal püsiv kõrgrõhuala, mida lõuna poolt õõnestavad madalrõhkkonnad. Eesti jääb nende kahe piirialale. 

Kuu esimesel kolmandikul puhub valdavalt tugev kirde- ja idatuul, edasi pöördub tuul enam lõunakaarde. Vihma sajab harva ja kohati. Õhutemperatuur jääb tavapärasest veidi madalamaks.

Oktoobrikuu keskpaiku on oodata korraks loodevoolus saabuvat tsüklonit. Tuul pöördub läänekaarde, hiljem põhja ning lisaks tihedamale vihmasajule võib lühiajaliselt sadada ka veidi lörtsi ja lund.

Pärast 20. oktoobrit tugevneb lühiajaliselt uuesti kuivema ilmaga kõrgrõhuala, kuid seejärel jõuab Atlandilt Põhja-Euroopasse madalrõhkkond. Õhuvool pöördub lõunasse ja temperatuur tõuseb. Üksnes Kirde-Eesti võib jääda Põhja-Venemaa kõrgrõhuala meelevalda ja siis sajab kahe rõhuala piiril kuu lõpuveerandis lund.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normi lähedane või veidi kõrgem (norm 5,2..8,6°C ). Sademeid on normi piires või veidi vähem (norm 64..87 mm).

Möödunud nädalavahetuse ja esmaspäeva kuldsete sügisilmadega tuleb meil hüvasti jätta, sest juba teisipäeval, 4. oktoobril, suurenevad sajuvõimalused, eriti Virumaa rannikul. On tuuline.

Saju tõenäosus on rannikualadel ja ka Ida-Eestis 50-75 protsenti, Virumaa rannikul kuni 90 protsenti. Puhub tugev kirdetuul, puhanguid on sisemaal 14, rannikul 18, Virumaa rannikul 20 meetrit sekundi ümber. Põhjast saabub külm õhumass ja õhutemperatuur langeb öösel 3..7, meretuulega rannikul 10 kraadi ümber, päevaks lubatakse õhusooja 8-11 kraadi.