Foto: KALEV LILLEORG
Mitmesugust
4. oktoober 2016, 22:12

Vii laps teraapiakoera juurde - 10 kohta, kus seda Eestis teha saab (1)

Täna, 4. oktoobril tähistatakse rahvusvaheliselt loomakaitsepäeva ja tegemist on igati tänuväärt ürituse või mõttega, sest lisaks sõprusele ning hoolivusele on lemmikud meile igapäevaselt suured abimehed - näiteks lugemiskoerte näol.

Eestis on 10 raamatukogu, kus teraapiakoerad ootavad lapsi enda juurde lugema ja nende eesmärk on olla toetavaks kaaslaseks lugemisoskuse arendamisel, luues rõõmu-, rahu- ja turvatunnet.

Foto: KALEV LILLEORG

Teaduslikult on tõestatud, et lisaks kõigele saavad loomad kaasa aidata ka meie tervise parandamises. Loomade teraapiline mõju inimese tervisele on põhjuseks, miks üha enam kasutatakse loomi erinevate tervisehädade leevendamiseks ja tervendavate tegevuste läbiviimiseks, mis muidu on vastumeelsed või rasked.

Teadlased on leidnud, et loomadega suhtlemine ja erinevatesse protsessidesse kaasamine vähendab stressi, ärevust ja üksindustunnet. Samuti sisendab enesekindlust ja pakub emotsionaalset tuge. Ka Eestis on loomade kaasamine teraapilistesse tegevustesse juba üpriski populaarne ja näiteks loob lugemiskoer turvatunde lapse lugemisoskust kritiseerimata.

Lugemiskoerad on abiks lastele, kellel on raskusi lugema õppimisega ning sellest tulenevalt veel keerulisem teha seda vanemate või koolikaaslaste kriitilise pilgu all. Eestis on juba paar aastat kasutatud lugemiskoerte abi kodudes ja raamatukogudes, kus laps loeb koerale raamatuid ette ning tunneb rõõmu armsa looma kohalolust.

Eestis kasutavad lugemiskoerte abi Eesti Lasteajakirjanduse Keskus, Lääne-Virumaa Keskraamatukogu, Narva raamatukogu, Pärnu Keskraamatukogu, Saare Maakonna Keskraamatukogu, Tallinna Keskraamatukogu, Tartu Linnaraamatukogu, Valga Keskraamatukogu, Viljandi Linnaraamatukogu ja Võrumaa Keskraamatukogu.

Rahvusvaheline loomade päev sai alguse 1931. aastal tunnustamaks kõiki maailma loomi ja tähistamaks positiivset mõju, mida loomad meile omalt poolt annavad.

Ülemaailmse loomade päeva raames kuulutas Eesti Loomakaitse Selts välja lõppeva aasta kõige loomasõbralikuma ja –vaenulikuma teo konkursi ning kutsub 8. oktoobril Hortese aianduskeskuses toimuvale loomade päevale pühendatud kogupere heategevusüritusele. Rohkem infot saab siit.