Foto: PantherMedia / Scanpix
Loomad
4. oktoober 2016, 15:26

Täna on rahvusvaheline loomade ja loomakaitsepäev – mida saad loomade heaks teha? (1)

4. oktoobril tähistatakse ülemaailmset loomade ja loomakaitsepäeva, mille eesmärgiks on tuua tähelepanu loomade heaolustandardite parandamisele.

Tänasel päeval tähistatakse kõigi loomade elu, pöörates tähelepanu iga looma elu tähtsusele, samuti sellele, kui positiivset mõju omavad loomad inimestele.

Kuidas saaks aga inimene ise midagi loomade heaks ära teha?

Loomaõiguslusorganisatsiooni Loomade Nimel kõneisiku Anita Jürsoni sõnul algab loomasõbralik käitumine inimeste suhtumisest loomadesse ja nende kohtlemisest. "Oluline on mõista, et loomad tunnevad valu nagu meiegi ja soovivad vältida kannatusi," ütles ta.

Jürsoni sõnul saab inimene loomi aidata liitudes näiteks mõne loomadega tegeleva organisatsiooniga, andes nii oma panus loomade kaitsesse, või aidates kannatavat või kodutut looma.

Üha aktuaalsem on ka loomasõbralik tarbimine. Jürsoni sõnul ei osta loomasõbralik tarbija tooteid, mille valmistamine hõlmab loomadevastast julmust, näiteks karusnahatooted. Samuti ei ole loomasõbralik tsirkuse külastamine, kus kasutatakse loomi, kuna seal dresseeritakse metsloomi julmade meetoditega, et nad inimeste meelelahutuseks trikke teeksid, rääkis Jürson.

Praegu on ka Eestis riiklikul tasandil arutluse all nii karusloomakasvanduste kui ka loomatsirkuste keelustamine.

Jürson toob välja ka selle, et loomasõbralik tarbija ei tohiks osta liha ja muid tooteid, või vähendab nende tarbimist võimaluste piires. "90% tänapäeval kasvatavatest loomadest moodustavad põllumajandusloomad, kes veedavad oma elud intensiivfarmides. Paljude loomade jaoks on esimene ja viimane kokkupuude õues oleva maapinna ja päikesepaistega alles transpordil tapamajja," ütles ta.

Lisaks sellele tuleks loomasõbralikul tarbijal tähelepanu pöörata ka kosmeetika ja kodukeemiatoodetele, et neid ei oleks katsetatud loomade peal, ega sisaldaks loomseid koostisosi. „Hinnanguliselt sureb igas minutis katselaborites 16 000 hiirt, rotti, küülikut, kassi, koera ja primaati, kellest suurt osa kasutatakse kosmeetilistes katsetes,“ rääkis Annika Lepp loomade eeskoste organisatsioonist Loomus.

Loomasõbra ja algaja loomaõiguslase jaoks võtab Lepp jutu kokku järgmiselt:

"Alustama peab igaüks iseendast. Loomasõbralik inimene on see, kes kohtleb kõike elavat lugupidamisega. Kui meil on on võimalik oma igapäevavalikutega loomi kannatusest säästa, siis miks peaksime seda mitte tegema?".