Foto: @TheOceanCleanUp/Twitter
Ilm
5. oktoober 2016, 10:31

PLASTMASSIKATK: Vaikses ookeanis hulpiv hiiglaslik prügisaar muutub aina suuremaks (11)

Maailmameres ujub ringi tohutu kogus vanu kalavõrke, plastikud ja muud rämpsu. Vaikses ookeanis moodustab prügi saare, mis on pindala poolest suurem kui USA. Rämpsusaar on viimasel ajal veelgi kasvanud, vahendas Guardian.

Vaatluslennu korraldas Ocean Cleanup, mida osaliselt rahastab Hollandi valitsus. Selgus, et Hawaii ja California vahel asuv prügisaar on veelgi kasvu kogunud. Selle tuumik on umbes ühe miljoni ruutkilomeetri suurune ja saar laiub veel 3,5 miljonil ruutkilomeetril.

Üksikuid ringihulpivaid plastesemeid on ookeanis nii palju, et kõiki neid ükshaaval registreerida ei õnnestunud. Kahetunnisel lennul nägid vaatlejad enam kui tuhandet suurt plasteset.

Uuring kinnitab aasta alguses kära tekitanud raporti tulemusi. Maailma plastimajandust uuriva Ellen MacArthuri fondi kinnitusel on aastaks 2050 Maa ookeanides nii palju plasträmpsu, et selle mass ületab merekalade massi. Meres on piirkondi, kus vees hõljuvaid plastiosakesi on rohkem kui tillukesi vähke ja kalu.

Plastide probleem on selles, et need lagunevad üliaeglaselt. Mereloomad söövad neid ja hukkuvad, plast reostab randu, lõhub paate ja kalurite võrke.

Plaste on kulukas toota ja 2050. aastaks võib plastitooraineks kuluda juba viiendik kogu maailma naftatoodangust. Suur osa toodetud plastmassist on mõeldud vaid ühekordseks kasutamiseks. Nii läheb igal aastal raisku umbes 120 miljardi dollari väärtuses plastmassi.