Ungari lühikarvaline linnukoer on parim kaaslane, keda tööle kaasa võtta.Foto: Mary Bloom, (vetstreet)
Loomad
19. oktoober 2016, 01:18

Kas sina võtad oma lemmiku tööle kaasa?

Viis parimat koeratõugu, keda tööle kaasa võtta! (11)

Lemmikloomad ei ole enam ainult ustavad koduvalvurid, kes linnaeluga kokku ei sobi. Aina rohkem koguvad ka Eestis tuntust loomasõbralikud kohvikud, kuhu oodatakse külastajaid koos oma karvaste sõpradega. Ka tööleminek oma lemmikuga ei ole enam nii haruldane nähtus, kirjutab lemmikloomade veebileht PetBreeds.

Selle aasta juunis koostas PetBreeds telekanali Animal Planet ja Ameerika Kennelklubi andmete põhjal edetabeli koeratõugudest, keda meelsasti tööle kaasa võtta. Edetabeli koostajad arvestasid kaheksat asjaolu: koerte sõnakuulelikkus, haukumine, energilisus, õpetatavus, kaitsevõime, sõbralikkus võõraste vastu, karvaajamine ja koera poolehoiu saavutamine. Punkte anti ühest sajani ja arvestati ka karvaste lemmikute populaarsust USAs 184 koeratõu seas 2015. aastal. Tulemustest selgus, et ainult vähesed neist sobivad inimese töökeskkonda.

#5 Rotveiler (Rottweiler)

79,16 punkti 100-st
Populaarsus USAs (2015): 9. koht

Rotveiler on vastupidi oma sõjakale mainele väga kuulekas, truu ja tasakaalukas töökaaslane. Ta võib olla nii öösel kui ka päeval sinu asendamatu valvekoer kontoris või hoopis julge ja kartmatu teenistus- ja politseikoer. Rotveiler on kange ja tugev koer, kes vajab ranget kasvatust ja võib selle puudumisel agressiivseks muutuda.

#4 Newfoundlandi koer (Newfoundland)

79,17 punkti
Populaarsus: 37. koht

Njuufa on äärmiselt tugev ja võimsate lihastega massiivne koer. Iseloomult on ta väga kannatlik, sõbralik ja salliv. Ta on õrnahingeline hiiglane, kes ei kõhkle oma perekonda kaitsmast. Seetõttu on njuufa suurepärane kaaslane hilistel kontoritundidel, kellega tunned end turvaliselt.

#3 Puudel (Poodle)

79,18 punkti
Populaarsus: 8. koht

Seltsi- ja näitusekoerana tuntud puudel väärib selles edetabelis kolmandat kohta tänu oma lojaalsusele, õpetatavusele ja kindlasti ka elegantsele välimusele. See pisike karvapall on väga sõbralik ja rõõmus, ajab vähe karvu ja on ka silmapaistev valvekoer.

#2 Kuldne retriiver (Golden Retriever)

79,18 punkti
Populaarsus: 3. koht

Suurbritannia päritolu retriiver on väga aktiivne, sõbraliku loomu ja suure töötahtega inimese lemmik, kes tahab alati olla kursis tema peres toimuvaga, kuid lepib kergesti ka uue peremehega. See annab talle aga eelise olla ideaalne juht pimedatele või hoopis taibukas pommi- või narkokoer. Tööle kaasa võtmisel tuleks kindlasti arvestada selle kullakarvalise lemmiku suure söögiisuga.

#1 Ungari lühikarvaline linnukoer ehk (Vizla)

81,25 punkti
Populaarsus: 32. koht

Ungari linnukoer on koeramaailma elegantseim ja väljapaistvaim esindaja, kes on sportliku kehaehitusega, äärmiselt vastupidav ja haruldase kohanemisvõimega. Tema lakkamatu energia, sügav kiindumus oma perekonda ja lastearmastus teevad temast ideaalse pääste- ja teraapiakoera. Vizla klammerdub oma peremehe külge, on talle ustav ja kaitseb oma lähedasi iga hinna eest. Kõik need tunnused teevad sellest linnukoerast parima kaaslase, keda tööle kaasa võtta.