Pilt on illustreerivFoto: Mattias Tammet
Ilm
2. november 2016, 11:58

Maanteeamet ja teehooldajad: esimene lumi ei tulnud üllatusena (9)

Maanteeamet koos hooldepartneritega olid kõigis maakondades talihooldeks valmis ning tänane ilm ei tulnud üllatusena. Esimesed hooldemasinad sõitsid välja juba eile õhtul libedusetõrjeks.

Lumetõrjet alustati enne keskööd ja sellega tegeletakse jätkuvalt kõikjal üle Eesti. Regulaarselt toimub hooldemasina juhtide vahetus.

„Täna on juhtunud juba mitu õnnetust, kus liiklejad on hooldemasinale tagant sisse sõitnud, mis vähendab otseselt teehoolde võimekust. Tuletame liiklejatele meelde, et hooldemasinast möödumisel tuleb olla ettevaatlik ja arvestada, et eesolev tee on hooldamata,“ sõnas Maanteeameti ida regiooni hooldevaldkonna juht Andres Piibeleht.

Harjumaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kell 3 öösel ning praegu tehakse teehoolet täiskoosseisus. Keila  teemeistri piirkonnas sõideti kahele hooldemasinale tagant sisse, mistõttu tehti hommikul hoolet vähendatud koosseisus.

Raplamaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 3 paiku öösel ning praegu tehakse teehoolet üle kogu maakonna.

Järvamaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 2 paiku öösel pärast lumesaju algust ning praegu jätkatakse töödega.

Lääne-Virumaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 5 paiku öösel ning teehoolet tehakse üle kogu maakonna.

Ida-Virumaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kohe pärast lumesaju algust kell 5.30.

Jõgevamaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 3 paiku öösel ning alustati soolapuistamise ning sahkamisega. Kella 8-st tehti teist hoolderingi.

Tartumaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 3 paiku öösel ning alustati soolapuistamise ning sahkamisega. Kella 8-st tehti teist hoolderingi.

Põlvamaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 3 paiku öösel ning alustati soolapuistamise ning sahkamisega. Kella 8-st tehti teist hoolderingi.

Valgamaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 3 paiku öösel ning alustati soolapuistamise ning sahkamisega. Kella 8-st tehti teist hoolderingi.

Võrumaa – Esimesed hooldemasinad sõitsid välja kella 3 paiku öösel ning alustati soolapuistamise ning sahkamisega. Kella 8-st tehti teist hoolderingi.

Viljandimaa – Esimene soolatamine algas eile õhtul kell 20.00 ning lumetõrjega alustati kell 1. Lumetõrjet tehakse nii põhi-, tugi- kui kõrvalmaanteedel.

Pärnumaa – Soolamisega alustati eile õhtul kell 19 ning pärast seda jätkati lumetõrjega, millega on toimub praeguseni. Lumetõrjet tehakse nii põhi-, tugi- kui kõrvalmaanteedel.

Läänemaa – Esimesed hooldemasinad väljusid keskööl. Teehooldaja sõnul on ühel hooldemasinal tehniline rike ning hooldemasin on asendatud alltöövõtja masinaga.

Hiiumaa – Töödega alustati hommikul kell 4 ning tugiteed on sahatud ja soolatud. Praegu jätkuvad tööd kõrvalmaanteedel vastavalt vajadusele ning nõuetele. Probleemiks on lumised liikluskorraldusvahendid.

Saaremaa – Teehooldaja on tegelenud alates kella 21-st lume lükkamise ja libedusetõrjega kõigil teedel. 

Teekasutaja ootused talvisteks sõidutingimusteks on viidud väga kõrgele, kuid sõidukijuht peab alati arvestama, et talvised sõiduolud erinevad kardinaalselt suvistest ning lumist ja libedat teed tuleb võtta normaalse nähtusena. Talviselt libe tee vajab sõidukijuhtidelt suuremat tähelepanu ja teiste liiklejatega arvestamist. Selleks et ohutult sihtpunkti jõuda, tuleb sõidukijuhtidel valida teeoludele vastav sõidukiirus ning ohutu sõidustiil – lubatud suurim piirkiirus ei ole kohustuslik. Sihtpunkti jõudmiseks varuge kindlasti rohkem aega. Talverehvid on kohustuslikud alates 1. detsembrist, kuid keegi eraldi korraldust rehvivahetuse kohta ei anna. Praeguste ilmaoludega peab iga juht hindama, kas rehvid on ikka väljasõiduks sobivad.