HOIATUS AUTOSÕITJAILE: «Tsunamihoiatus! Keera raadio lahti!» teatasid maantee kohal rippuvad tablood Wellingtonis.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
14. november 2016, 04:00

Uus-Meremaa hiigelmaavärin esmapilgul suurt kahju ei toonud

Uus-Meremaad raputas kohaliku aja järgi ööl vastu tänast, esialgseil andmeil kolm minutit pärast südaööd, hiiglaslik maavärin. USA seismoloogid mõõtsid selle tugevuseks 7,8 magnituudi. Kohe pärast maavärinat anti tsunamihoiatus ja inimesi evakueeriti rannikust eemale.

Maavärina epitsenter oli Uus-Meremaa lõunasaare pealinnast Christchurchist umbes 95 kilomeetri kaugusel. Tõuge kestis pikalt. "Me ärkasime unest, kui seinad hakkasid värisema. Nad värisesid ja värisesid pikka aega, toas lendasid riiulitest kõik asjad põrandale," rääkis ajakirjanikele üks Cristchurchi elanikke.

Kohaliku raadio teatel ruttasid päästetöötajad evakueerima inimesi, sest jätkutõuked võivad teha olulisemat kahju, kui maavõrina esimene tõuge. Christchurch pole suutnud veel täielikult toibuda 2011. aasta maavärinast, mis hävitas linnasüdame hooned ning tõugetes sai surma vähemalt 185 inimest.

Seekord olid tõuked tuntavad ka nii kaugel kui pealinnas Wellingtonis, kus mõnel majal purunesid aknad ja üürgasid maavärina ja tsunami eest hoiatavad sireenid. Umbes 300 kilomeetri kaugusel epitsentrist puhkust veetev soomlanna rääkis Iltalehtile, et sealgi oli maavärin selgesti tunda: pildid kõikusid hotellitoa seinal ja valgus vilkus. Samas on Uus-Meremaa seismoloogiateenistus hinnanud maavärina tugevuseks vaid 5,5 magnituudi, on kirjutanud kohalik Herald. Epitsentrile lähimas Cheviot linnas on päästetöötajate sõnul kahjustused minimaalsed – majades on küll riiuleid kokku kukkunud, aga seinad näivad igal pool terved olevat. Samas levisid sotsiaalmeedias teated, et linnas on mitu maja kokku varisenud, kirjutatakse ajalehe The Herald internetiportaalis.

Tsunami ei olnud eriti ulatuslik, esiti mõõdeti suurimad lained umbes 181 kilomeetri kaugusel Christchurchist, kus need ulatusid vaid paari meetri kõrguseni. Tsunamihoiatus anti ka Uus-Meremaast 423 kilomeetri kaugusel olevas Chathami saarestikus.

Uus-Meremaa on maavärinaohtlikus piirkonnas. Viimati tabas riiki suurem maavärin septembris, kui põhjasaart tabas 7,1magnituudine maavärin. Seegi ei toonud kaasa suuremaid kahjustusi ega nõudnud inimelusid.