Tee tolmulestadele tuul alla! Foto: Foto: Unsplash.com
Nipid
15. veebruar 2019, 11:55

Appi, tolmulestad! Mida teha?

Võtab kõhedaks, kui mõelda, et samal ajal, kui me rahulikult magame, krõbistavad miljonid tolmulestad vaikselt meie surnud naharakkude kallal. Kuidas neist lahti saada, räägib City Tervisekliiniku üldarst Kristel Amjärv.

Enim lesti on voodis

Tolmulestad ei ole hooletu perenaise süü, neid leidub ka kõige puhtamas kodus. Lestad elavad kodutolmus, tekstiilis, pehmetes mänguasjades, aga eelkõige voodis, sest seal leidub kõige rohkem nende lemmiktoitu – inimese surnud naharakke. 

Oi! Ühes voodis elab keskmiselt 1,5 miljonit 0,3 mm pikkust tolmulesta.

Aitab värske voodipesu

Lestade ohjeldamiseks tuleb voodiriideid regulaarselt iga nädal vahetada. Pese neid pesumasinas 60 kraadi juures, sest kuumus tapab tolmulestad. Kui eelistad külma pesu, kuivata riideid päikese käes – päikesel on sama efekt. Võimalusel klopi igal hommikul voodiriideid õues ja jäta tuulduma. Iga kuue nädala tagant puhasta põhjalikult ka tekke ja patju.

Miks võidelda tolmulestaga?

Tolmulestad põhjustavad allergiat. Eestis on ülitundlikkus umbes 10% elanikkonnast. Inimene ei ole allergiline mitte tolmulestade, vaid nende väljaheidete valkude suhtes. Kuna nad elavad meiega koos, esineb tolmulestaallergiat aasta ringi. Allergia avaldub erinevalt. See võib väljenduda nohuses ninas, kuid põh- justada ka astmat, allergilist nohu, silma- ja nahapõletikku.

Ka vaibas on lestad

Üle terve põranda laiutav vaipkate on tolmulestadele hea elupaik. Mida rohkem on kodus tekstiili, seda rohkem on ka tolmulesti.

Vali õige materjal

Remonti tehes mõtle hoolikalt, mis materjale oma kodus näha tahad. Eelista põrandakatteid, mida saab hästi puhastada: puitu, laminaati, kivi või linoleumi. Mööbli puhul eelista nahka või puitu. Riidest kardinate asemel vali rulood. Hoia kodus võimalikult vähe vaipu ja riidematerjali, raamatud pane kinnisesse kappi.

Tolmulestale meeldib soe ja niiske

Tolmulestale meeldib elada soojas ja niiskes, parimad tingimused on voodis. Et nende elu keeruliseks teha, tuleb muuta keskkond külmaks ja kuivaks.

Külm hävitab

Vii külmal ja kuival talvepäeval õue madratsid, tekid ja padjad, vaibad ning muud tekstiilid, ka riided. Lase neil päev otsa pakase käes seista, et tolmulestad hävineksid. Klopi asjad läbi ja vii tuppa tagasi. Suvel kasuta sügavkülma, pannes sinna paariks päevaks näiteks pehmed mänguasjad.

Peletad lestad, kui ...

... puhastad kodu veega

Puhasta avatud pindu ja põrandaid niiske lapiga, et tolm, lestad ja allergeenid kinni püüda. Väldi tolmuharja, mis tolmu õhku heidab. Tolmuimejaga tolmu võttes kasuta kahekordse seinaga tolmukotte ja HEPA- filtreid. Veel parem on vesitolmuimeja, mis püüab kõik üleliigse vette lõksu, musta vee saab hiljem tualetipotti valada.

... õhutad tubasid

Tolmulestade lemmikkeskkonnas on 20–25 kraadi sooja ja 50% õhuniiskust. Seega on valida, kas elada külmas toas või õhutada tihti tubasid. Eelistatud on arvatavasti viimane variant. Seega tee igal võimalikul hetkel aken lahti!

... oled natuke lohakas

Hommikul ärgates on teki all nii soe, et ei tahaks sealt välja ronidagi. Sama tunneb ka tolmulest. Kui voodist välja tulles hakkad kohe tekki siledaks tõmbama, lukustad niiskuse ja soojuse voodisse. Sellega teed tolmulestade elu väga mugavaks. Lase voodil jahtuda ja tee see üles alles siis, kui hommikusöök on söödud.

Tee ise tolmulestasprei!

Sega kahe klaasi vee hulka kaks teelusikatäit teepuuõli. Kalla segu läbipaistma- tusse spreipudelisse. Pritsi riietele, madrat- sitele, vaipadele ja lase kuivada. Teepuuõliga sprei on antibakteriaalne, seene- ja viirusevastane ning peletab ka tolmulestad.