EKO koordinaatori Riho Kinksi sõnul väheneb riigikogu ja valituse otsuse tõttu alandada kaevandamistasusid ettevõtete vastutus hoida keskkond.Foto: Arvi Kriis/Ekspress Meedia
Eesti uudised
6. jaanuar 2017, 12:24

Aasta keskkonnavaenlased olid valitsus ja riigikogu (3)

Eesti Keskkonnaühenduste Koda (EKO) 2016. aasta kõige keskkonnavaenulikuma teo tiitli ehk keskkonnakirve Vabariigi Valitsusele ja riigikogule põlevkivi kaevandamistasude alandamise eest.

4. jaanuaril said eelmise aasta keskkonnakirve Vabariigi Valitsuse eelmine koosseis ja riigikogu otsusega alandada põlevkivi kaevandamise keskkonnatasusid. “Riik peaks toetama põlevkivitööstuse negatiivse mõju vähendamist keskkonnale ja kliimale, seda iseäranis värskelt jõustunud Pariisi kliimaleppe valguses. Väga kahetsusväärne, et selle asemel võeti vastu otsus, mis vähendab veelgi ettevõtete vastutust meie elukeskkonna saastamisel. Aasta lõpuks tõusis nafta hind talvisest madalseisust pea kahekordseks, ent tasude taastamisest millegipärast ei räägita,” kommenteeris otsust EKO koordinaator Riho Kinks.

Aasta keskkonnateo tiitliga tunnustas EKO kolme algatust. Eesti Kaupmeeste Liit kaotas enne kilekotimääruse kehtestamist kassadest tasuta õhukesed kilekotid. MTÜ Tervikring algatas Topsiringi, mis tegeleb ühekordsete joogitopside asendamisega korduvkasutatavate topside vastu. Äramärkimist sai ka Pärnu asuv Paljas Pala, mis näitab, et Eestis on võimalik ka pakendivaba poodlemine.

EKO liikmed tõid lõppenud aasta negatiivsemate tegudena välja veel Rail Balticu protsessi juhtimise ja Tallinna Reidi tee arenduse.

Aasta keskkonnateo ja -kirve saajat valis EKO neljateistkümnendat korda. 2015. aasta kirve said samuti Riigikogu ja Vabariigi Valitsus lühinägeliku ja keskkonnavaenuliku kliimapoliitika eest. Keskkonnateoks valiti toona Sindi paisu riigile ostmise ja paisu avamise projekteerimisega alustamine.