Talvetorm jaanuaris 2017.Foto: Küllike Rooväli
Ilm
10. jaanuar 2017, 14:54

Külma Angelika ja aktiivse Dieteri suhe kulmineerub kolmapäeval vägeva tormiga (10)

Eesti Ilmateenistus hoiatab, et Venemaale koondunud kõrgrõhuala ja Põhja-Euroopa aktiivne madalrõhkkond kujundavad Läänemere ümbruses tugeva tormi, mis jõuab haripunkti kolmapäeva õhtul. Neljapäeval saabub ka tuisk, mis läheb üle lörtsiks ja vihmaks. Tekib jäide.

Kolmapäeval, 11. jaanuaril, saab Eesti ilma kujundajaks ühelt poolt Venemaale koonduv kõrgrõhuala Angelika, mille lääneserva mööda saabub meile Lõuna-Euroopast külma õhku. Samal ajal laieneb Norra merelt üle Põhja-Euroopa väga aktiivne madalrõhkkond Dieter, mis muudab ilma Läänemere ümbruses tormiseks, teatas Riigi Ilmateenistus.

Kulminatsioon peaks saabuma kolmapäeva õhtupoolikul. Siis on avamerel oodata lõunatuule iile kuni 30 meetrit sekundis ning rohkem kui kuue meetri kõrguseid laineid.

Ilmateenistus hoiatab, et lõunatuul pole küll veetaseme ohtlikuks tõusuks soodne, kuid tõstab läänerannikul merevee 50 kuni 70 sentimeetrit keskmisest kõrgemale.

Eesti ilm on kolmapäeval kahe võimsa rõhu piiril veel valdavalt sajuta, kuid mõõdukate miinuskraadidega ja väga tuuline: sisealadel ulatuvad puhangud 15-17, rannikul 22-25 meetrini sekundis, saarte läänerannal pole välistatud ka 30 meetrit sekundis.

Neljapäeval levib ühes merelt saabuva madalrõhulohuga lumesadu üle terve maa ning tugeva tuule tõttu on ilm tuisune. Eesti lääneservas läheb päeval sadu mitmel pool üle lörtsiks ja vihmaks ning teedele tekib jäide. Tuul hakkab hommikul vähehaaval nõrgenema.