Peagi saavad valged karud vaba pidamise peale. Heiko KruusiFoto: HEIKO KRUUSI
Eesti uudised
2. märts 2017, 17:00

Jääkarupoisi debüüt on pühapäeval

Veidi enam kui kolmekuist jääkarupoissi saab ilmarahvas näha loomaaia jääkarupäeval 5. märtsil. Loomaia vastne tõmbenumber on praegu vaadeldav vaid videokaamera vahendusel.

Kuigi ilmad pole ei talvised ega ka eriti kevadised, tasub loomaaeda ikka minna. 26. novembril ilmale tulnud Friida ja Nordi järeltulija on siiani olnud ohustava välisilma eest varjatud.

Friida ja nime ootav poeg näitasid end publikule esimest korda kesknädalal. Inari Leiman

Koos emaga peasurus kasvanud karupoega on vahetult näinud vaid kaks talitajat, loomaaia veterinaar, osakonnajuhataja asetäitja ning loomaaia loodushariduskeskuse esindaja. Ja sedagi alles mõmmi esimesel arstlikul ülevaatusel 20. veebruaril.

Friida ja nime ootav poeg näitasid end publikule esimest korda kesknädalal. Inari Leiman

Siis selgus paljutki, mida pesaruumi kogu maailma jääkaruhuvilistel jälgida võimaldanud interneti infrapunakaamera ei näidanud. Kaamera kaudu oli teada, et üks kahest ilmale tulnud karupojast ellujäänu on toimekas, sööb, magab ja mängib. Aga ei enamat. Nüüd siis saadi teada, et karupoeg on karupoiss, temaga on tõesti kõik hästi ning ta kaalus sel hetkel juba 12 kilo. Nüüdseks, olles kiibistatu ja kaitsesüstituna ema juures tagasi, juba veelgi enam. Nüüd, kus sugu teada, on käimas avalik nimevõistlus.

Jääkarude esitlemine

Sügiseks valmib loomaaia põhjavärava juures Põhja-Euroopa uhkeim jääkarude elamine ehk polaarium koos klaasseintega basseinide ning muu juurdekuuluvaga. Ehitusplatsilt algabki südapäeval loomaia jääkarupäev, kus jätkub tegevust mitmeks tunniks. Peale karude esinevad ka inimesed – laulavad Taisi laulustuudio lapsed, jääkarudest kõneleb Aleksei Turovski, lastele korraldatakse aardejaht.

Kui ilm võimaldab, siis toimub räätsamatk.

Sel pühapäeval antakse loomaaja külastajaile esimest korda võimalus näha kõiki meie loomaia jääkarusid, loodetavasti veel viimast korda nende üle 30 aasta vanustes elukorterites.

Peagi saavad valged karud vaba pidamise peale. Heiko Kruusi Foto: HEIKO KRUUSI

Avatakse uks kambrisse, kus uus karu koos emaga varjul on. Kas pesamuna tuleb rahva silme ette, sõltub temast endast.

Friida ja nime ootav poeg näitasid end publikule esimest korda kesknädalal. Inari Leiman

Loomaiast öeldi, et soodustavaks asjaoluks oleks värske lume tulek, ilmajaam aga lubab pigem vihmast pühapäeva. Lähemalt tasub vaadata: tallinnzoo.ee. Sealt leiab ka lingi pesakaamerale.