Harjumaalt Harku vallast Vääna metsast leiti kaks taksikoera, neist üks oli surnud.Foto: Kaija Paalberg / Facebook
Loomad
5. märts 2017, 20:24

Uudist täiendatud 6.03 kell 0.15! KOERTE OMANIK ON LEITUD! Fotod võivad olla häirivad! 

Jalutaja leidis Vääna metsast kaks väikest taksi, neist ühe surnuna (80)

Harjumaal sügavalt Vääna metsast leidis jalutaja laupäeval kaks taksikoera, kellest üks oli juba surnud. Eesti Loomakaitse Liidu Lääne-Eesti piirkonna juhi Kaija Paalbergi kuulutuse peale Facebookis andis endast teada ka takside omanik, kes ütles, et koerad jooksid kodunt ära.

Teada on, et loomad vaevlesid metsas vähemalt kümmekond päeva, sest esimest korda kuulis mees, kes koerad avastas, metsas haukumist juba kümme päeva tagasi, kui ta oma koertega jalutamas käis. Siis ta haukumisest numbrit ei teinud arvates, et keegi jalutab enda koertega. Eile aga, kui mees jälle koertega jalutamas käis, kostis metsast taas klähvimist. 

"Eile jalutades kuulis mees uuesti peenikest haukumist ja otsustas metsa sisse minna, et vaadata, kas mõni koer on ketiga puu külge kinni jäänud," kirjutas Eesti Loomakaitse Liidu Lääne-Eesti piirkonna juht Kaija Paalberg oma Facebooki lehel. Mees leidis eest kaks väikest nälginud taksikoera, kellest üks oli juba eluvõitlusele alla jäänud. Koerakesed olid endale kraapinud sooja saamiseks mulla sisse pesa.

Ellujäänud looma jaoks ei olnud aga kannatusterada abimehe saabumisega veel lõppenud. Kaija Paalbergi sõnul helistas härra loomade hoiupaika Tallinnas, millel on Väänaga leping, kuid kätte ei saanud ta sealt telefonitsi kedagi. "Kogu aeg oli kõne ootel, 10 minutit istus mees kannatlikult liinil ja ootas. Kahjuks kordus sama ka täna hommikul,“ kirjutas Paalberg. Naine selgitas Õhtulehele, et Tallinna lähivaldadel on endiselt jõus lepingud Tallinna hoiupaigaga, kuigi juba pikemat aega tegutseb Tallinnas Paljassaares ka loomade varjupaik.

"Kuna härral oli selgelt meeles õpetus, et sellisel puhul ei tohi ise midagi teha, siis viis ta koerale sinna süüa ja proovis hoiupaika kätte saada.“

Pühapäeva hommikul katkes mehe kannatus ja ta helistas Läänemaa loomade varjupaika. Reegleid järgiv varjupaik pöördus abi saamiseks Eestimaa Loomakaitse Liidu poole.

Koeral on suured kasvajad

"Võtsime varjupaiga vabatahtlikuga kiibilugeja ning asusime Vääna poole teele," kirjutas Paalberg. "Ellujäänud koeraga käisime koheselt ka kliinikus, kus selgus, et tal on suured piimanäärme kasvajad, mis vajavad kohest sekkumist! Homme läheb väike vapper tegelane Pärnusse kliinikusse, kus tehakse uuringud. Peavarju pakub talle hetkel Läänemaa varjupaik, kuid peale operatsiooni vajab koerake kindlasti hoiukodu, kus kenasti taastuda.“

Paalberg rääkis, et koerteni jõudmiseks tuli sõita umbes kolm kilomeetrit mööda kitsast metsavaheteed ning siis minna jalgsi veel kümmekond meetrit metsa. "Ei saa väita, et koerad on metsa poetatud," ütles Paalberg. Taksid ei olnud kinni köidetud.

Paalberg tegi Facebookis üleskutse inimestele, kel on teavet omaniku kohta, kellele koerad võivad kuuluda. "Kui sa tead kedagi, kellel oli alles mõni aeg tagasi kaks taksikest ja enam neid pole, siis kirjuta: [email protected] või helista: 53463593. Anonüümsus garanteeritud!“ lõpetab loomakaitsja postituse.

Veel pühapäeva õhtul kandis otsing sotsiaalmeedias vilja ning Kaija Paalbergi Facebooki lehele saabus teade takside omanikult. Ta kinnitas, et koerad on tema omad. Omanik selgitas, et taksid on tal kogu aeg kodust ära jooksnud ja ta on pidanud neid taga otsima. "Viimastel päevadel must taks ei püsinud enam paigal ja tahtis kogu aeg õue. Niisiis, lastele järele sõites kooli, lasingi nad õue.Tagasi tulles neid polnudki ja ei tulnudki," teatas naine, kelle sõnul must koer oli 17aastane ja pruun on 10aastane.

Selgusetu on, miks omanik ei üritanud koeri otsida Facebooki vahendusel.