Ülle Aaslav-Kaasik koos oma Huskydega.Foto: Erakogu
Loomad
14. märts 2017, 20:11

Eestlanna läbis oma kelgukoertega Rootsis 160 kilomeetrit ning tuli maailmameistriks! (3)

Täna oli “Ringvaate” stuudios külas Ülle Aaslav-Kaasik koos oma Husky tõugu koera Veliga. Naine krooniti hiljuti maailmameistriks kelgukoerte sõidus!

Vapper Eesti naine võttis osa eelmisel nädalal Rootsis toimunud kelgukoerte rakendivõistlusest, läbides Rootsi lumistes tingimustes koos oma kolme koeraga 160 kilomeetrit ning võitis omas klassis esikoha. 

“See klass, milles mina osalesin, võis kelgu ees olla neli koera ning kelgu järel olin mina, ma olin kinnitatud vetruva veoliini abil ja olin murdmaasuuskadel. Koerad sikutasid kelku, kus oli vajalik varustus - telk, magamiskott, koerte söök, enda söök, väike esmaabipakk,” rääkis naine läbitud katsumusest.

Võistlus toimus Rootsi mägedes, metsades, soodes ja 160 kilomeetri pikkune rada tuli järjest, mõningate pausidega läbida. 

Kuigi naisel oli võistlustel kaasas neli koera, pidi ta startima kahjuks siiski kolme koeraga.

“Osalesin kolme koeraga, sest üks koer enne starti murdis õnnetult küüne, täitsa pikuti pooleks. Siis oli selline tunne, et ta ei pea vastu. Ma arvasin, et tal on valus, ta ise küll ei näidanud seda välja, sest tal oli suur võistluserutus. Aga ka veterinaarid nõustusid, et ei saa kaasa teha,” selgitas Aaslav-Kaasik, lisades, et küüne murdnud koer jäi abikaasa kätte hoiule.

Nii läbiski 160 kilomeetrit naine täiesti üksinda koos oma koertega, abiks kaasas vaid kaart ja kompass.

“Algus oli karmivõitu, too õhtu sadas väga tihedalt lund kui start oli. Mina startisin 22:44, täitsa vastu ööd pealambi valguses. Siis ei olnud väga enam seda radagi, andis rajamärkide järgi otsida seda rada, lumi võis olla kohati 40 cm sügav, kahlasime seal lumes koertega,” meenutas naine.

Rajad olid läbimiseks tehtud mootorsaani radadele, kuid suure tuisu tõttu olid teed kohati kinni tuisanud. Õnneks saavad kelgukoerad värske raja leidmisega hästi hakkama.

Kokku kestis naise ja koerte ühissõit 26 tundi 17 minutit. Aaslav-Kaasiku sõnul oleks võinud isegi veel kiiremini sõita, kuid maailmameistriks tulekuks sellest ajast piisas. Kokku osales võistlusel 97 tiimi.

Lisaks Aaslav-Kaasikule oli võistlusel veel üks Eesti mees, kes osales võistlusel oma Alaska malamuutidega. Tema saavutas kaheksa koera kelguklassis teise koha. “Kõik, kes Eestist lähevad on väga tublid!” ütles naine. 

Kuid kuidas küll Eestis kelgukoertega treenida, kui lund on viimastel talvedel olnud päris väheselt? Naise sõnul on treenimisega vahel tõesti raskusi. 

“Ma elan Kuusalu-Kõrvemaa kandis, seal natuke seda lund ikka on,” sõnas ta, nentides, et tegelikult oli võistlusel osalisi isegi eksootilistest maadest. “Näiteks Hispaaniast, kes treenivad ATVdel ja ratastel ja kaks-kolm nädalat enne võistlust tulevad kohale ja harjutavad. Natukene hullud inimesed!” naeris Aaslav-Kaasik.