Pilt on illustreerivFoto: Teet Malsroos
Loomad
3. aprill 2017, 16:32

MTÜ Kasside turvakodu manitseb: ära lase oma kassil aknast kukkuda!

MTÜ Kasside turvakodu jagas täna kassiomanikele nippe, kuidas ära hoida suurt õnnetust - et kevadel tuba tuulutadest kass aknast välja ei kukuks.

"Kätte on jõudnud kevad ning Kasside turvakodu jaoks käivad alati kevadega kaasas ohtrad teated lahti jäetud aknast välja kukkunud kassidest," seisis postituses.

Kasside turvakodu sõnul on kasside ohu tajumine väikelapse tasemel ega oska ohtu karta. "Libedatel aknaplekkidel turnimine võib lõppeda väga kurvalt ja isegi kui kass kukkumisest taastub ning ka kodutee taas leiab, ei tasu arvata, et ta järgmine kord enam aknast välja ei roni. Kassid on väga uudishimulikud loomad ega pruugi õnnetustest õppida," manitseti kassiomanikke. 

Nippe õnnetuse ära hoidmiseks on mitmeid: "Akende ette saab paigaldada võre, mis oleks tugevalt akna ette kinnitatud. Kasutada võib näiteks aiavõrku, millele puidust raam ümber teha ning sellega aknaraami külge kinnitada. Soovitame vältida sääsevõrku, kuna mitmed kassid armastavad mööda võrku üles ronida ning võivad seeläbi küüntega võrku augu teha."

Kasside turvakodu sõnul ei tasuks rõdudele kassi üldse lubada, või siis kassi jälgida, kuna ka rõdul võib kassi tähelepanu hajuda ja ta võib kukkuda. "Ka rõdude jaoks müüakse võrke, millega oma lemmiku kukkumist ennetada. Ära luba kunagi kassil omapäi rõdul olla! See, et ta pole siiani rõdult alla hüpanud, ei tähenda, et ta ei võiks seda teha!"

Erilist tähelepanu peavad pöörama ka pakettakende omanikud, et nad ei jätaks akent tuulutusasendisse, kuna ka sealt võivad kassid üritada välja hüpata. 

"Soojade ilmade saabudes on loomakliinikutes igapäevaselt juhtumeid, kus kiisud on üritanud aknast välja hüpata, kuid vajunud tuulutusava vahele. Paljudel juhtudel on vigastused fataalsed, kuna tuulutusava vahele vajudes saab viga kassi selgroog. Ka tuulutusava jaoks müüakse lemmikloomatarvetepoodides võresid, millega avasid turvata," õpetati postituses.

Aknalt või rõdult kukkumine võib tekitada kassile raskeid vigastusi või paljudel juhtudel ka surmaga. "Kõikidel juhtudel aga looma jaoks valu ja piinadega. Vahel on kiisu pärast aknast kukkumist pikalt kadunud ning terve selle aja kannatab ta vigastuste käes. Lemmilooma omanikena on meil vastutus. Vastutus tagada oma väikese pereliikme maksimaalne turvalisus. Vastutame lõpuni!"