LendoravFoto: “Marko Schrader (Liito-orava)” – Üleslaadija oma töö, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1069805
Ilm
6. aprill 2017, 18:00

HÜVA UUDIS! Ida-Virumaal leiti uus lendoravate elupaik (11)

Ida-Virumaal avastati hiljuti uus lendoravate elupaik. Haruldaste loomade leiukohaks olevale metsale rakendatakse ajutist kaitset, kuni see kujuneb looma püsielupaigaks.

Lendoravate uus elupaik leiti Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) metsatööde käigus alal, mille lähipiirkonnas kaitsealuse liigi olemasolu varasemalt ei olnud teada. Metsaraie peatati kohe. Olemasolevast liikumiskoridorist ligi 350 meetri kaugusel asuv leiukoht kantakse keskkonnaregistrisse ja alale seatakse RMK poolt ajutised piirangud kuni selle kaitse alla võtmiseni.

RMK bioloogilise mitmekesisuse spetsialisti Toomas Hirse sõnul on lendoravaid leitud raietööde käigus ka varem, kuid viimastel aastatel on abiks olnud Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhataja ja lendorava uurija Uudo Timmi juhendusel koostatud mudelid, mis ennustavad lendoravate esinemise tõenäosust maastikus.

Seire käigus on kaitsealust liiki leitud ka RMK poolt säilitatavate lendoravate levikukoridoride peatuspaikadest. Praegu pakuvad lendoravate levikukoridorid ühendusi ligi 50 ala vahel.

Lendoravate uus elupaiga leid aitab saada parema ülevaate nende maastikul paiknemisest.

RMK hoole all on ligikaudu 30 protsenti kogu Eestist ning seal asub 45 protsenti Eesti metsadest.