South Lakes Safari loomaaed.Foto: GOOGLE MAPS/Mercury Press & Medi
Maailm
20. mai 2017, 18:07

Ettevaatust, artikli sisu võib olla häiriv!

Suurbritannia loomaaia tingimused tekitavad inimestes õudu (10)

Kell on 2 päeval, kuid South Lakes Safari loomaaias ei oleühtegi külastajat. Sissepääsu rõõmsal sildil on kirjas ''Tasuta sissepääs!'' ja ''Toida beebi kaelkirjakut peost!'' Loomaaia tohutult suur kauplus on kaisuloomi täis, kuid inimtühi. Pisike ekskursioonirong ei sõida, sest reisijaid ei ole.

Miks seal kedagi ei ole? Võib-olla sellepärast, et ilm on vihmane. Tõenäolisemalt selle pärast, et eelmise aasta juunis hakkas loomaaia kohta häirivaid teateid tulema.

Kui riigi inspektsioon eelmisel aastal loomaaeda loa uuendamiseks kontrollima läksid, leidsid nad, et 2013. aasta detsembri ja 2016. aasta septembri vahel on loomaaias 486 looma ära surnud. Enamus neist hirmsates tingimustes.

Inspektsiooni avastatud surnud loomade hulgas oli kaks lumeleopardi kutsikat, kelle teised leopardid olid leidmise hetkeks osaliselt ära söönud, oma partneri poolt surnuks tallaltud ninasarvik, radiaatori taha kinni jäänud ja seal surnud orav-ahv ja elektrikarjusesse takerdunud ja elektrilöökidest surnud Aafrika kannuskilpkonn. Rottide vastu kasutatud mürk oli tapnud kaks tuvastamata looma. Ekskursioonirong oli leemureid ja linde alla ajanud.

Detailsem loetelu näitas, et mitmed loomad olid surnud ebasobiva keskkonna, alajahtumise, uppumise, ravimata trauma või nägimise tõttu. Saka nimeline jaaguar oli oma klaasikildude ja naelte peale vigastatud käpa ise maha närinud. 

Peale inspektsiooni teate avalikustamist läks Vangistuses Loomade Kaitse Selts loomaaeda ja avalikustasid seal tehtud pildid nälginud kängurust ja pingviinidest, kes 29 kraadises kuumuses tühja basseini kõrval seisid.

Kohkunud inimesed hakkasid nii Suurbritannias kui ka Ameerika Ühendriikides loomaaia sulgemise jaoks petitsioone läbi viima. Kuninglik loomakaitseselts(RSPCA) sai loomaaia läbi otsimiseks loa. South Lakes tuli ka parlamendis jutuks.

Loomaaia loa uuendamise taotlus lükati tagasi ja loomaaia omanik David Gill nimetati ebasobivaks ja puudulikuks loomaaia omanikuks.

Peale seda anti loomaaed üle ettevõttele Cumbria Zoo, mis on loomaaeda jaanuarist saadik juhtinud. Uus tegevjuht on Karen Brewer, kes olis samal ametil ka siis kui loomaaed veel David Gillile kuulus. 

Endise töötaja, kes jäi anonüümseks, sõnul sai väga kiiresti selgeks, et midagi on ikkagi valesti.

''Minu šokeerimiseks on palju vaja. Loomaaial ei olnud mingisugust komisjoni, juhatus otsustas kõike. Loomade toit oli puudulik. Ma käisin iga päev toidupoodides, et sealt jääke tuua. Paavianid toitusid küpsetistest ja kookidest, kogu ülejäänud sai visati ninasarvikutele. Linnud said koeraküpsiseid. Kui ma halvaks läinud sinki ja mune minema viskasin süüdistati mind toidu raiskamises,'' rääkis ta.

''Minu tööajal suri kolm kilpkonna, nende hulgas Goliath, kes elektrikarjusesse kinni jäi. Kirjutasin sellest David Gillile ja Karon Brewerile vähemalt kolm korda. Proovisin neile seletada, et kilpkonnadel on vaja väga sooja keskkonda. Kuna nad ei olnud soojas ei suutnud nad ka korralikult toitu seedida ja ilmselt nälgisid. Gill vastas mulle, et on 20 aastat kilpkonnasid pidanud ja nende siin briti suvel väljas hoidmine ei tee midagi.''

Endine töötaja rääkis, et ei näinud kunagi ühtegi märki loomade vaktsineerimisest või neile ussirohu andmisest. Surnud põhjapõder läks lihtsalt suurtele kassidele söödaks. Leemurid pääsesid sageli tiigrite alale ja said seal surma. Gill rääkis, et tema töö on vaid administratiivne ja loomade veterinaarne hoolitsus ei jää sinna alla.

Töötaja ütles oma koha üles, kui nägi, kuidas kaks äblikahvi kolmandal näo lõhki kiskusid. Vigastatud ahv Pablo nägu õmmeldi kokku tagasi ja siis jäeti ta kolmeks päevaks teistest eraldatud ruumi. Peale seda Pablo suri.

Kuigi tundus, nagu hakkaksid loomaaias asjad uue juhatuse all paremini minema, siis pole loomaaia töötaja James Potteri sõnul midagi muutunud.

''Kui üldse midagi, siis on Breweri käe all asi hullemaks läinud,'' rääkis Potter, kes on loomaaias kaks aastat töötanud.

Potter alustas loomaaias vabatahtlikuna, kes käis vaid paar päeva nädalas abiks. Teade, et ta saab hakata loomaaias täis kohaga töötamas kõlas nagu unistus.

''Siis sain teada, milline see töö tegelikult on,'' seletas Potter.

Potter läks märtsi lõpus linnavalitsusse, et esitada oma kolme lehekülje pikkune tunnistus sellest, kuidas loomaaia loomi valesti koheldakse. Kolm lehekülge sisaldasid vaid neid kordi, mis olid juhtunud peale jaanuarit ehk siis peale seda kui Brewer Gilli ameti üle võttis.

Potteri tunnistuses on juttu viimasest neljast kuust, mil loomaaias oli tohutult palju rotte ja kuidas tal kästi regulaarselt viia rootimürki piirkondadesse, kus see teiste loomadeni jõudis. Potter kirjeldab, kuidas ebavajalikud surmad jätkuvad.

''Juhatuse käsu kohaselt pidin ma selle aasta esimestel kuudel meie emase babirussa(Indoneesia looduskaitse all olev siga) toidukoguseid vähendama, kuna arvati, et ta on liiga paksuks läinud. Tuli välja, et ta on tegelikult tiine. Ta poegis alles hiljuti ja vastsündinud põrsas on praeguseks surnud, kuna ta võeti peale paari päeva oma ema juurest ära.

Toitu on vähe. 

''Mind on sunnitud loomadele hallitanud saia andma ja mind on noomitud selle minema viskamise pärast. Ma käisin regulaarselt loomaaia kohvikust jääke palumas, et loomad midagigi värsket saaks,'' seletas Potter.

Potter käis enda sõnul sageli oma raha eest toidupoodides süüa ostmas.

Halvast olukorrast avalikult ja enda nime alt rääkimine on ohtlik. South Lakesi töötajatel on lepingu järgi keelatud loomaaiast isegi pilti teha. Viimase kahe aasta jooksul on 10 töötajat lahkunud.

Potter kirjeldab loomaaia kaootilist õhkkonda. Loomade paaritamine ja välja praakimise käivad tsüklitena. Täiskasvanud paavianid praagitakse välja, et ''nunnumatele'' beebidele ruumi teha.

''Kõrgema staatusega loomadel on kõige suurem võimalus süüa saada. Seal on pingerida, need loomad, kelle kaudu kõige rohkem raha saab teenida, ehk siis loomad kelle peost toitmise eest rahvas maksab, on väärtuslikumad ja seega kõrgema staatusega. Mulle öeldakse siis, et neile tuleb ilusamad porgandid anda,'' kirjeldas Potter.

Enne Potteri tunnistust väitis loomaaia juhatus, et nad ei ole 2016. aastast saadik ühtegi ametlikku kaebust saanud. Potter lükkab selle ümber. 

''Ma olin aasta aega juhatuses ja üks töötaja saatis video vaesest Pablost(eelnevalt mainitud ämblikahv), mis ei saanud tähelepanu.

Peale seda, kui Potter oma tunnistuse linnavalitsusele viis, Brewer vallandas ta, tuues põhjuseks mure tema pädevuse ja vihaprobleemise pärast.

''Juba jaanuarist saadik ei sõltu me toidupoodide annetustest. Rotimürki kasutatakse teiste loomade aladest väljaspool. Babirussa(Indoneesia looduskaitse all olev siga) surma puhul ei olnud tegemist tema toidu muutmisega ja teiste loomade surmadel on loomulikud põhjused. Kuigi loomade surm on kurvastav, ei ole nende põhjuseks juhtkonna korralduste puudulikkus. Teised surmad on vastavuses normaalse loomaaia suremuse tasemega,'' vastas Brewer, kui küsiti loomade puuduliku toitumise kohta.

Täispikka lugu saate lugeda The Guardianist.