Foto: kuvatõmmis videost
Loomad
22. mai 2017, 14:45

Täiendatud!

INIMESED ON MARUVIHASED! Hoolimatu omanik piinab koera, lohistades teda mööda linna ringi, kuid ametnikud asjasse ei sekku (101)

Tallinna elanikele jäi silma üks naine, kes oma ilmselgelt piinlevat ja käimisvõimetut koera nimega Hallike mööda linna ringi lohistab. Riigiametnikud vaatasid asja aga käsi laiutades pealt.

Loomakaitsja Heiki Valner kirjutas blogipostituse, kus jagas jõhkraid kaadreid sellest, kuidas üks naine Balti jaamas oma vaevuliikuvat koera rihmaga enda järel lohistab. Pealtvaatajad on üritanud asjasse sekkuda, andes loomapiinajast teada nii politseile kui MUPOle, kuid mitte midagi asjas ette ei võeta.

"Meie ametnikud pole veterinaarid ega oska hinnata kas koer on ikka hädas", sõnas Munitsipaalpolitsei korrapidaja Valnerile telefonis.

Koeraomanik elab Lehtses

Valneri sõnul on tegu Lehtsest pärit Marega, kellel on suured probleemid. "See polegi MUPO rida tegelikult ja Loomakaitse Liit teavitas ka politseid ja VTA-d. Paraku need ametkonnad ei teinud midagi ja soosivad avalikku loomapiinamist," kirjutab Valner blogis.

Valneriga võttis ühendust ka pealtnägija Piret, kes üritas Balti jaamas käimisvõimetut koera aidata ning tema sõnul oli vaatepilt julm ja vastuvõetamatu.

Koos mindi Kitseküla raudteejaama, kus naine maas lebava ja hingeldava koeraga seisis. Koer oli lohistades viga saanud ning koera järel oli vererada.

Koera omaniku sõnul peab koeraga lihtsalt jalutama, et ta kaalu maha võtaks ning väidab, et koer ei võta jalgu alla kuna ta jonnib.

Naisel on ka varasemalt olnud koeri, keda ta väärkohtles ning üks ta eelmistest koertest surigi rongis.

Loomakaitse Liit on teinud politseile avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks, kuid politsei kriminaalmenetlust ei alustanud, vaid alustasid väärteo uurimist.

Veterinaar- ja toiduameti sõnul käib aga omanik koeraga loomaarsti juures ning põhjust looma ära võtmiseks nende sõnul ei ole.

Asjasse sekkus Katrin Lust

Loomapiinamine ajas tagajalgadele ka "Kuuuurija" saatejuhi Katrin Lusti, kes lubas asja ette võtta. "Juba kuu aega näen postitusi, kuidas üks mutt oma haiget koera lohistab. Iga kord mõtlen, et kindlasti on keegi kes asja juba korda ajamas on aga nagu nàha pole mitte keegi peale filmimise midagi ette võtnud. Täna on minu jaoks viimane piisk seda õudust internetis vaadata ja kavatsen selle asja ise korda ajada. Kas keegi teab, kus see nõiamoor ja Hallike elavad? Sõidan kohale. Tegemist on looma piinamisega. Temalt tuleb Hallike ära võtta ja ta ise vangi panna!" kirjutas Lust Facebookis.

Lust läkski Veterinaarametisse, et välja selgitada, miks ei võeta piinlevat koera julmalt omanikult ära.

"Ootan just peadirektor Indrek Hallikult vastuseid. Veterinaaramet saab ja peab seaduse järgi looma kaitsma. Ma loodan, et peadirektor annab mulle selged vastused. Siit edasi sõidan koera juurde. PS! Vetameti pressiesindaja noomis mind, et nii ei ole ilus siia vetametisse sisse tormata, aga kas vetameti Lääne-Virumaa ametniku poolt on ilus kuu aega looma piinamist pealt vaadata? Terve sotsiaalmeedia kihab juba kuu aega, ametnike poole on pöördutud kümneid kordi aga midagi pole tehtud. Teen loo "Seitsmestele uudistele" ja eetris juba homme. Loodan, et loomake saab täna päästetud ja loomapiinaja trellide taha pistetud. Hoolimatute ametnikega tegelen samuti," lubab Lust.

Kahjuks Lusti käik Veterinaarametisse positiivseid uudiseid ei andnud - amet väidab, et nemad asjas siiski midagi teha ei saa. 

"Tulin nuttes Vetametist praegu. Nad kinnitasid, et nad said esimese kaebuse 19. aprillil ehk siis poolteist kuud tagasi. Viimase video kohta, kus Hallikest lohistati, õigustas vetamet, et teda viidi parasjagu lohistades loomaarsti juurde. Sain selle ka linti. Nad olid väga hästi selle juhtumiga kursis, aga nad ei saa midagi teha. Siinkohal vaidlen vastu. Neil on seadusest ette pandud õigused ja kohustused loomi kaitsta. Nad oleksid esimese video peale saanud Hallikese nõiamoorilt ära võtta. Sõidan nüüd Lehtsesse koera juurde. Hoian teid kursis. Loodan, et saame Hallikese päästa," andis juhtumi käekäigust Lust Facebooki vahendusel teada.

Veterinaar- ja toiduameti sõnul on kaebus kätte saadud ning looma saab omanikult ära võtta ainult juhul, kui ta ei täida Veterinaar- ja toiduameti ettekirjutusi. 

"Ametnikud käisid olukorda kontrollimas ning tegid ettekirjutuse looma ravida, panna loom dieedile ja keelasid temaga pikemad jalutuskäigud, välja arvatud arstile minekud. Veterinaarametnikud Lääne-Virumaal on regulaarselt kontrollinud, kas ja kuidas looma ravitakse. Teada on, et koer on ravi saanud ja korduvalt loomaarsti juures käinud. Looma saab omanikult ära võtta ainult siis, kui omanik ei täida Veterinaar- ja toiduameti ettekirjutusi," kommenteeris Veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Martin Altraja.

Nende järgimist läheb täna kontrollima Lääne-Virumaa veterinaarkeskuse juhataja Kaja Vainula.

Vainula oli autoroolis, kui Õhtuleht temaga ühendust võttis ning ütles, et ongi just praegu teel Mare koju, et olukorda kontrollida. Aga kuna asi on saanud suurt meediakajastust: hetkel on naise kodu juures ootamas erinevate väljaannete reporterid, kaameraga on kohal Katrin Lust, kardab Vainula, et koeraomanik ei pruugi kodus olla ega enam koju naastagi.

"Oleme nüüd Lehtses. Hallike on ilmselt toas. Viimati lohistas omanik ta tuppa eile õhtul ja õues naabrid teda näinud peale seda pole. Proua ise on linna peal. Naabrid on muide väga hoolivad ja on teinud kohalikele konstaablitele kümneid kõnesid, kuid keegi ei aita. Enne me siit ära ei làhe kui koer on päästetud." teatas kohapeal toimuvast Facebookis Katrin Lust.

Hallike päästetud

Katrin Lusti koerapäästmise aktsioon lõppes edukalt. Õhtul veidi enne kella kuut teatas Lust Facebookis: 

"Tegime ära! Saime Hallikese kätte! ❤️❤️ Kohe kohe..."

Ja mõni aeg hiljem kirjutas Katrin Lust: "Nii palju pisaraid, emotsioone, rahva kokkuhoidu, rõõmu, kurbust pole ammu ma kohanud. Me päästsimegi Hallikese ära! Olen pisarateni liigutatud kõikidest teie kirjadest, inimeste headest soovidest ja ühisest vaimust. Hallike on 4.5 aastat vana- niiet ma südamest loodan, et ta saab terveks!!! Imeline rahvas olete ja olen nii uhke, et minu ümber on nii palju häid inimesi. Kõike, mis täna juhtus näete homsetes Seitsmestes."