SilehuulboaFoto: Vida Press
Loomad
26. mai 2017, 12:54

PÕNEV LOODUS: teadlane avastas maoliigi, kes peab karjas jahti (4)

Tennessee osariigi ülikooli teadlane Vladimir Dinets avastas, et silehuulboad peavad erinevalt teistest madudest jahti kambakesi. Tema sõnul on selline jahipidamine omane rohkem arenenud loomaliikidele, kirjutab CNN.

Teadlane räägib, et selline "tark" jahipidamismeetod, kus saakloom piiratakse ümber, on madude puhul suuresti tähelepanuta jäänud. Tema uurimistöö on sellel teemal maailmas esimene teaduslik uurimus.

Silehuulboad elutsevad Kuubal ja Bahama saartel ja toituvad nahkhiirtest. Dinets märkis, et boad siuglevad nahkhiirte trajektoorile ette nii, et nende vahelt läbi lendavaid närilised jäävad lõksu. Boad ripuvad pead alaspidi nahkiirte koopasuu ees, kust loomad sisse-välja lendavad. Sedasi mitmekesi varitsedes on tõenäosus saak hammaste vahele saada suurem.

Kuid huvitav on see, et kõik maod, kes operatsioonis osalevad, ei saa pelgalt osavõtu eest söönuks. Maod ei jaga - saak on püüdja jagu. Kas silehuulboa jaoks on koos jahipidamine hoopiski sotsiaalne tegevus, on teadlase jaoks põnev küsimus. Või ehk ei oska maod lihtsalt vennalikult jagada?