RästikFoto: Teet Malsroos
Loomad
2. juuni 2017, 16:15

ELLUJÄÄMISOSKUS: mida teha maohammustuse korral? (12)

Enam kui 3000 maailma maoliigist on vähem kui 10% ohtlikult mürgised, märgib Art of Manliness. Aga siiski jätab see mõned sajad maod, kelle suhtes tuleb läbi metsiku looduse matkates silmad lahti hoida.

Nagu alati on maohammustuse parim ravimisviis selle ennetamine. Väldi matkamisel selliseid piirkondi, kus madude probleem on teada. Kanna saapaid, mis ulatuvad üle pahkluu, astu kõrges rohus ettevaatlikult ning eriti tähelepanelik ole suurte kivide juures, mida maod sageli magamispaigana kasutavad.

Kui sind siiski hammustatakse, siis kõige tähtsam on jääda rahulikuks. Üks maohammustuse ohtlikumaid asju ongi see, et inimesed lähevad paanikasse. Ja paanika on halb, sest see tõstab vererõhku ja paneb südame kiiremini lööma, mis tähendab, et mürk levib kiiremini verre ja sinu võime mõistlikke otsuseid teha väheneb. Ning nii on ohtliku vigastuse või surma oht suurem.

Eestis elab üksainus mürkmadu: harilik rästik ehk Vipera berus. Aga piirid on lahti ja eestlased kolistavad üsna aktiivselt ringi ka väljaspool kaunist kodumaad. Ning seetõttu on kasulik omada väikestki ülevaadet sellest, mida maolt hammustada saades peale hakata. AoM on koostanud kena illustreeritud juhendi, vahendame seda kirjalikul kujul.

1. Jää rahulikuks ning fikseeri mao värv, suurus, kuju ja muster, et see info arstile ravi tarbeks edasi anda. Aga ainult juhul, kui nii on turvaline teha.

2. Eemalda kõik asjad, mis võivad haava piirkonda pitsitada või ärritada: ehted, kingad, kitsad riided. Tekkida võib tugev paistetus ja keha muidu veelgi rohkem kahjustada saada. 

3. Puhasta haavapiirkond puhta veega ja seo sidemega õrnalt kinni. Ära kasuta žgutti, jääkotte ega mürgi väljaimemise seadmeid (kaasaarvatud oma suu).

4. Siirdu lähimasse haiglasse või meditsiinikeskusse. Hoia tee peal vigastatud koht liikumatuna ja südamest allpool.