Donald Trump.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
2. juuni 2017, 14:11

Lisatud ka keskkonnainstituudi kommentaar

Eestimaa Rohelised: USA kaotab kliimaleppest loobudes oma tähtsuse (81)

President Donald Trumpi otsus, millega USA taandub Pariisi kliimakokkuleppest, põhineb roheliste sõnul nn tõejärgsele ajastule omasele ebateadusele ja vähendab USA tähtsust maailmaareenil.

"Maailma vastus Trumpile peab olema planeedi kaitse organisatsiooni ehk "öko-NATO" loomine. Nii, nagu Trump nõuab liitlastelt suuremat panustamist kaitsesse, peavad maailma riigid nõudma USA-lt panustamist Maa ökosüsteemi kaitsesse," kommenteerib Erakonna Eestimaa Rohelised aseesimees Aleksander Laane.

Olemuselt peab see olema nagu tolliliit. "Need riigid, kes annavad oma osa Pariisi leppe täitmisesse, ei maksa ökokaitse-maksu, teistest riikidest tulev importkaup maksustatakse aga summaga, mis katab nende tootmisel tekitatud reostuse tagajärgede likvideerimise hinna," märgib Laane.

Aleksander Laane. Foto: Züleyxa Izmailova

 

Roheliste juhatuse liige Olev Tinn arvab, et Trumbi käitumine on absurdne. "Obama poolt deklareeritud eesmärgid on tegelikult see, mille vastu Trump on sõna võtnud. Riigisiseste vaidluste lahendamiseks  rahvusvahelist koostööd saboteerida on lühinägelik ja aina rohkem jääb mulje, et USAst saab nii üksik luuser-riik. Trumpi repliik America first on seega käesolevaga pea peale pööratud - Pariisi kliimaleppest väljumine jätab Ameerika viimaseks."

 

"Eesti poliitikud ei ole võtnud tõsiseltvõetavaid eesmärke seoses Pariisi kliimaleppega ning on nõus olema ülejäänud maailma sabassörkijateks. Eesti valitsus teeb silmakirjalikult palju suuri sõnu, kuid liigutab end reaalselt vaid minimaalselt - sedagi vaid Brüsseli nõudmisel," Roheliste juhatuse liige Joonas Laks.

 

Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskuse juhataja Lauri Tammiste nõustub, et tänane otsus vähendab USA rolli. "Eelkõige USA enda inimeste, ülikoolide ja ettevõtete võimalusi panustada ja saada kasu keskkonnasõbralikuma tuleviku loomisest."

 

"Rahvusvahelise kogukonna ühemõtteline kinnitus antud hetkel näitab poliitilist tahet üheskoos edasi pingutada, et saavutada Pariisis kokkulepitu. See on hädavajalik ja mõistlik nii sotsiaalses, majanduslikus kui ka keskkonnakaitselises mõttes, mida näitavad ka Stockholmi Keskkonnainstituudi ekspertide läbiviidud analüüsid maailma erinevates regioonides," lisab Tammiste. 

 

Pariisi kliimakokkulepe on olemuselt hea tahte protokoll, millega liitunud riigid ütlevad välja, et nad on mures kliimamuutuste pärast ja annavad endast parima vähendamaks kasvuhoonegaaside teket. Eesmärgiks on hoida ära planeedi keskmise temperatuuri tõusmine rohkem kui 2 kraadi Celsiuse järgi.  

 

Mis juhtub Maal, kui keskmine temperatuur tõuseb 2–5 kraadi