Guido Kangur
Inimesed
3. juuli 2017, 04:00

KUULSUS KUTSUB KÜLLA | Guido Kangur soovitab: kuhu minna Ida-Virumaal? (8)

Näitleja Guido Kangur on pärit Jõhvist, aga koduks peab ta Peipsi-äärset Rannapungerjat. "Jõhviga ei seo mind enam miski. Minu vanemad elavad nüüd Rannapungerja jõe kaldal Lembaku külas," ütleb ta.

Tuletorni kontsert Rannapungerjal

"Austusest oma kodukandi vastu sai seitse aastat tagasi välja mõeldud Tuletorni festival," ütleb näitleja Guido Kangur (61).

Ta pakub kahepäevasel juuli lõpus toimuval kontserdil rokki ja bluusi. "Seal esinevad ka kohalikud. Me nimetame seda Alutaguse kauniteks kunstideks, et rahvas Peipsi kaldalt saaks oma kunstikalduvusi väljendada," ütleb ta.

Kanguri sõnul on sõbrad tal Ida-Virumaal külas käies alati üllatunud, kui ilus on sealne loodus, eriti Peipsi luited ja Alutaguse metsad. "Millegipärast peljatakse seniajani Ida-Virumaad," on Kangur nõutu.

undefined Foto: Tiina Kõrtsini

Toila-Oru park

"Olen alati kiitnud, kui imekaunis koht on Toila," lausub näitleja. Kangur soovitab kindlasti käi Toila-Oru pargis mööda jalutusteid, mis viivad mere äärde. "Toilasse sõites jäävad tee peale ka Ontika paekallas ja Valaste juga. Olen käinud viimast lastega talvel pildistamas."

Kanguri sõnul on kogu tee, mis Valaste joast mööda paekallast Toilani läheb, võimas vaatamisväärsus.

undefined Foto: Tiina Kõrtsini

Kuremäe klooster

"Kui Ida-Virumaal ringi sõita, võiks peatuda ka Kuremäel ja käia sealses kloostris," soovitab Kangur. See on Eesti ainuke tegutsev vene-õigeusu nunnaklooster ja see on ka Ida-Virumaa üks suurem turismimagnet. Olles soovitanud omajagu huvitavaid kohti, ei saa Kangur siiski üle ega ümber Alutaguse metsadest. "Need on võimsad!" kiidab ta.

"Seal käivad seenelised ja marjulised ning mina käin pilte tegemas."

Kangur ütleb, et seal võib tihti loomigi näha. "Olen korduvalt karuga kohtunud," kinnitab näitleja.

Kuremäe klooster Foto: Arno Saar