Kohalikud vabatahtlikud päästsid paar vastkoorunud poegadega pesa, aga enamik on ilmselt hukkunud. Pesi võib olla poolsada, linnud lendavad ringi, otsivad ja piiksuvad kaeblikult. Foto: Küllike Rooväli
Ilm
5. juuli 2017, 20:29

Lisatud videolugu pesade otsimisest!

FOTOD JA VIDEOD SÜNDMUSKOHALT | Haabneemes langetati kuusehekki hoolimata udusulis linnupoegadest (170)

Viimsi vallas Haabneemes Heki teel käis kolmapäeval agar teeäärse kuuseheki langetamine, mis oli kestnud juba mitu päeva ja mille tulemusena on praeguseks leitud nii munadega pesi, hukkunud linnupoegi kui toitmata ja alajahtunud poegi.

Sündmuskohal hiliste õhtutundideni viibinud Õhtulehe reporter Küllike Rooväli avaldas hämmastust, miks ametnikud ei ole tähelepanu pööranud, et elujõus kuusehekis, millest tänav ka nime on saanud, leidub arvukalt linnupesi, kus on linnupojad, kes on veel lausa udusulis. Rooväli sõnul kukkus maha hulgaliselt linnupesi. "Linnud otsivad kaeblikult oma pesi ja poegi," edastas Rooväli kurvaks tegevat olukorda. "Oksahunniku kõrval käib kaeblik piiksumine, varblased, rästad ja kuldnokad on tõsises hädas. Üks kuldnokaisand valvab oma pesa, mida pole veel maha võetud ega lahku sellelt."

Homme on aga juba oodata hommikul töömehi, kes peaks hekilangetamisega jätkama. Selle vastu on loomakaitse liit, mille esindaja palus kutsuda kohalikel politsei, kui tööd jätkuvad. "Lindude pesitsemise ajal on sellised tööd seadusega keelatud," teavitas kohalolev Eesti Loomakaitse Liidu esindaja Katrin.

Kell 23.30 oli kohapeal veel oma tosin kohalikku elanikku ja mujalt tulnud vabatahtlikku, kes aitavad linde ja pesi otsida. Heki riismeid kammitakse läbi taskkulampidega ja otsitakse võimalikke ellujäänud linnulapsi.

Heki tänavale tulnud vabatahtlikud on leidnud kaks elusolevate poegadega pesa - ühe rästastega, teise äsjakoorunud varblastega, kus oli ka üks koorumata muna. Koorumata munadega pesi leiti mitu. Katrin Idla  loomakaitsest ja Helen söötsid linnupoegi oma sisselülitatud soojendusega autos, et nad saaks enne Paidesse hoiukodusse viimist kõhud täis. Samuti soojendati linde hingeõhuga ja kätega. Süüa said pojad lahjendatud koeratoitu, mida soovitas anda süstlaga Paide hoiukodu perenaine Virge.

Leidus ka vabatahtlik - taksojuhist naisterahvas Urve -, kes linnupojad ja esialgu leitud munadega pesad kollase Tallinki taksoga Paidesse loomade hoiupaika sõidutas, kus nende eest hoolt kantakse.

Üks väga kole leid oli ilmselt eile langetatud kuuse alla jäänud ja laiaks muljutud linnupoeg, kes oli oma pesast välja kukkunud. Ilmselt on oksahunnikute alla selliseid laipu veel palju. Leiti mitu purunenud pesa, pesade osi, mune ja mitmeid surnud linnupoegi.

Teed on vaja laiendada ja selleks peab kuuseheki kaotama. Aga miks minnakse puude kallale just lindude pesitsemise ajal? Seda küsivad kohalikud praegu nii omavahel kui sotsiaalmeedia kaudu vallajuhtidelt. Otsingu- ja päästetööd jätkusid Heki teel südaööni Selleks ajaks oli leitud veel üks munadega pesa, mis alustas samuti ühe vabatahtliku  - Urmas Järve - autoga teed Paides asuvasse hoiukoduse.

Rahvas leppis omavahel kokku, et kell 8 hommikul ollakse tagasi ja kavatsetakse takistada, kui töömehed peaks tahtma heki mahavõtmist jätkata. Allesjäänud mõnekümnemeetrisest hekijupist leidsid vabatahtlikud umbes viis pesa, kus munad ja/või linnupojad sees ja mida närvilised linnuvanemad valvasid.

Õhtuleht küsis Viimsi kommunaalameti juhatajalt Alar Mikult, kuidas juhtus, et hekki langetati just lindude pesitsemise ajal. "Sellega on nii, et teetöid tehakse suvel ja igal pool, kus praegu teetöid tehakse, igal pool kaasneb sellega puude langetamist," selgitas Alar Mik. "Viimsi vald on tellinud tööd ehitajalt ja neid töid tuleb teha vastavalt kehtivatele nõuetele ja seadustele," lisas ta.