SÜÜA! Maasikaraksus käinud rebast ei takistanud ka peenrale pandud võrkFoto: Erakogu
Loomad
10. juuli 2017, 20:06

Maasikamaias reinuvader käis marjaraksus (15)

"Ühel hetkel oli rebane maasikapeenras ja sõi kahe suupoolega maasikaid," räägib naine sellest, kuidas reinuvader tema maasikapeenral raksus käis.

Läinud nädalavahetusel nautis Krista ühes perega oma Anija vallas asuvas maakodus päikesepaistelist ilma ja rohis aiamaal maasikapeenraid. "Vaatasin ja mõtlesin, et kõigil marjad muudkui valmivad, kuid meil pole isegi punaseks läinud," meenutab naine.

Siis märkas ta aias ringi uudistavat noorukest rebast. "Esiti arvasin, et tuli kompostihunnikut uudistama, et sealt midagi head ja paremat endale hamba alla otsida, ja rohkem ma talle tähelepanu ei pööranud. Tegin omi toimetusi edasi."

Lõpetanud rohimise otsustas naine tehes väikese puhkepausi. Tagasi tööle minnes oli aga üllatus suur. "Ühel hetkel vaatasime, et rebane kõnnib meist oma neli meetrit eemal ja kui temaga suhelda või talle hõigata, siis ta nagu ei tee väljagi," meenutab naine. "Ühel hetkel oli ta juba maasikapeenras ja kahe suupoolega sõi seal maasikaid. Meie kõssitasime, et mine ära, mille peale ta siis tõusis püsti ja läks häiritult eemale."

Maiast rebast ei peata miski

Nüüd oli Kristal asi selge, miks tema peenral ühtegi punast maasikat ei ole. "Otsustasin, et nii seda asja jätta ei saa. Midagi tuleb ette võtta – kas võrk või midagi muud tuleb peenardele peale panna." Nii otsiski Krista majapidamisest kõik võrgud välja. "Panin veel katteloorigi peale. Siis on kindel, et marjad ei ole nii rebasele kui lindudele nähtavad."

Kuid oh üllatust! Reinuvader oli maitse suhu saanud ja tuli tagasi. "See oli veel suurem üllatus. Sellepärast, et juba üks tiir oli tal ju tehtud. Aga jah, siis ta läks peenra juurde tagasi ja märkas, et midagi on tema peenra peale tekkinud. Vaatas veel tõsimeeli meilegi otsa," naerab naine, kes läks nüüd juba tuppa fotoaparaati võtma, et kavalpeast pilti teha. "Terve selle aja istus ta seal ja vahtis. Lõpuks võttis võrgu omale hammaste vahele ja sikutas seda, et marjadele ligi pääseda."

Krista arvab, et tegemist võib olla noore rebasega, kes ei oska veel inimesi karta. "Me algul arvasime, et äkki on kärntõbi, aga kui me pühapäeval ta pildile saime ja hiljem pilte suurendasime, siis tundub tal karv vahetuvat ja nooruke loom olevat."

Kuid see pole Krista perele mitte esimene kord, kus mõni metsloom nende maasikapeenardele üks-null teeb. "Näiteks üks aasta sõid kitsed maasikad pealt täiesti ära. Olid ainult rootsud alles. Ja on olnud ka kordi, kus mügrid viisid marjad oma urgudesse ära," räägib naine. "Meil on suvekodu lihtsalt metsale nii lähedal ja ümbrus ei ole ka aiaga piiratud. Selline eraklik koht," kirjeldab naine. "Seal käivad nii kitsed kui nugised. Viimased tõid kevadel ka oma pojad meil majja."