PÄÄSU POLE: külma suve vastu annab abi sanatoorium või lõunamaa.Foto: LAURA OKS
Ilm
12. juuli 2017, 20:03

EESTIS LOOTUST POLE: jätkuv külm ja vihm sunnib suvitajad välismaale ning sanatooriumitesse (54)

Jätkuvalt külm ning sombune suvi sunnib eestimaalasi kodu tolmu jalge alt pühkima ning suunduma välismaalt või saunakeskustest ja kümblatest soojemat paika otsima. Turismifirmadele ja vastavatele majutusasutustele teeb see loomulikult vaid rõõmu.

Reisifirmade statistika näitab, et jahedad suveilmad suurendavad reiside müüki soojema kliimaga sihtkohtadesse ning koduvabariigis aset leidvatele kultuuriüritustele. Suurimatel polegi enam lähema kahe-kolme nädala viimase hetke reise pakkuda. Ka ilmamehed soovitavad suvepuhkuseks siit jalga lasta, sest eriti soojemaks kuni sügiseni ei lähegi.

Õhtulehele varemgi ilmaprognoose andnud TÜ füüsika instituudi õhusaaste modelleerimise vanemteadur Marko Kaasik räägib, et vihmane suvi jätkub, sajuhulgad on tavalisest juulist suuremad. Kuna päikesepaistet on vähevõitu, siis on juuli ka tavalisest veidi jahedam. August on tavaline või veidi jahedam, normaalse sajuhulgaga aasta sajuseima kuu. September tõotab kujuneda üsnagi tavapäraseks nii sajuhulgalt kui soojuselt.

„Päikesepaistelist ja peamiselt kuiva ilma on oodata alates järgmise nädala keskpaigast kuni ülejärgmise nädala keskpaigani ehk umbes 19.-26. juuli, mil kõrgrõhkkond peaks Läänemere ümbrusse pikemalt püsima jääma. Lõunamaist palavust ei tule, aga Lõuna-Eestis võivad maksimaalsed temperatuurid veidi üle 25 kraadi ulatuda, mere ääres paar kraadi vähem. Mis edasi saab, seda on veel liiga vara öelda. Paljuaastase keskmise põhjal ongi juuli lõpp Eesti sisemaal kõige soojem aeg. Mere ääres on selleks augusti esimene nädal,“ ütleb Kaasik.

Soojamaareiside müük lööb rekordeid

Tänavune kehv suvi on tõesti tinginud olukorra, kus viimase hetke reise praktiliselt ei eksisteeri ning kõik tšarterlennud, mis otse Tallinnast lähevad, on välja müüdud. „Üksikuid kohti leiab Riiast algavatele puhkusereisidele, aga populaarsemad sihtkohad on ka seal suhteliselt täis. Kui varasematel aastatel on viimasel hetkel olnud võimalik pakkuda superhindasid, siis väga suure nõudluse tõttu on sel aastal suvereiside hinnadki kõrgele tõusnud,“ märgib reisibüroo Go Traveli turundusjuht Anu Vane.

Üleüldse on kogu puhkusereiside müük sel aastal rekordeid löömas, näiteks Go Travel on oma eelmist aastat ületamas ca 50 protsendiga. „Sihtriikidest on vaieldamatu number üks Kreeka, tema järel on pärast viimaste aastate langust taas tõusnud Türgi ning kolmandat kohta hoiab kindlalt Bulgaaria. Suvistest sihtkohtadest rääkides järgnevad Küpros ja Montenegro ning nende järel kõik teised riigid – Itaalia, Horvaatia, Portugal ja teised,“ selgitab ta.

Ka Novatours kiidab samu sihtkohti - nõudlus suvereiside järele on olnud kasvav ja üle ootuste hea - suvehooaja reisidest suudeti kevadeks müüa maha ligi 60 protsenti. „Varajaste tellijate hulk suvehooaja reisidele kasvas võrreldes aasta taguse ajaga üle 45 protsendi. Reisijanu on endiselt kõrgel ka viimastel kuudel ning kodumaised kehvad suveilmad toetavad müüki samuti,“ ütleb Novatoursi tegevjuht Andree Uustal.

“Väikeste lastega perede seas on populaarsed Jūrmala spaa Lätis, Leedus Trakai linnuse külastamine ja Klaipėda delfiinide sõu ning Lottemaa paketid Pärnumaal. Kui ilm on jahe ja vihmane, siis ööbivad paljud puhkajad spaahotellides - nii saab lõõgastavat puhkust nautida ka siis, kui ilm rannas käimist ei soosi,” ütleb Estraveli turundusdirektor Airi Ilisson-Cruz. „Kaugemad reisid ja populaarsemad suveüritused planeeritakse pikemalt ette. Eestis puhkamise plaane tehakse jooksvalt – majutus Eestis ostetakse keskmiselt 26 päeva enne puhkuse algust.“

PÄIKESE ALLA: inimesed koonduvad külmast Euroopast Türki Marmarise kuurorti. Foto: Reuters / Scanpix

Telli varakult, muidu jääd ilma!

Reiside broneerimisel soovitatakse kasutada varajase tellija sooduspakkumisi, sest reisikonsultandid jälgivad lendude, hotellide ja muu hindu jooksvalt. „Juba mitu aastat jälgime, kuidas sama hotell samadeks kuupäevadeks on kõige soodsam tõesti just siis, kui uue hooaja müük on alanud, ja hiljem vastavalt saadavuse vähenemisele hind kasvab. Seega kes soovib puhkust tõesti soodsalt broneerida, võiks hakata suvepuhkuse peale mõtlema oktoobris-novembris, kui järgmine suvi reisibüroodes müügile tuleb. Talvereisid tulevad reeglina müügile mai teises pooles, varajase tellija soodsaimad hinnad kehtivad tavaliselt ka juunis-juulis, muutudes ajas järjest kallimaks,“ ütleb Vane ja lisab, et eriti aegsasti peaks puhkuse broneerimisega tegelema need, kes soovivad reisida koolivaheajal – need on alati esimesed kuupäevad, mis välja müüakse.

„Ja see on ka loogiline – terve Eesti soovib ju puhata samadel päevadel. Sama kehtib aastavahetuse ja jõuluperioodi reiside kohta, ka need on alati väga populaarsed,“ muigab ta.

Tez Touri PR mänedžer Svetlana Vertjanova ütleb omalt poolt, et reisi ostmisega venitada ei ole mõtet, sest soodusreiside kohtade arv on piiratud ja viimase hetke pakkumisi nad ei tee. „Ka septembri-oktoobrikuu reisid saavad varsti välja müüdud. Hetkel on õige aeg mõelda juba sügis- ja talvereisidele, sest praegu käib aktiivne 2017/18 hooaja müük varajase tellija soodushindadega.“

Eesti sanatooriumid pakuvad ka päikest ja palme

Kellel käib tõusnud hindadega soojamaareis tasku pihta, valib kohaliku rikkaliku valiku seast endale sobiva sanatooriumi koos hoolitsuste, kümbluste ja saunadega.

Näiteks taastusravikeskuse Viiking tegevdirektor Kairi Lusik soovib ümber lükata arusaama, et Pärnust ei tasu suvel kohti küsida, sest niikuinii on kõik välja müüdud. „Hinnad on alati suvel Pärnus kõrgemad olnud kui sügis-talvisel perioodil  ja külma suve tõttu pole erilisi korrektsioone hindades tehtud. Külm suvi on mõjutanud küll meie veekeskuse külastatavust. Eriti juuli algus on olnud üllatavalt palju külastajaid. Siseturism on kasvanud viimastel aastatel - 10 aastat tagasi võis tõesti olla, et suvel naljalt kohalikku külastajat ei kohanud, aga nüüd on rõõm tõdeda, et ka eestimaalastel on võimalik puhata ka kõrghooajal.“

Toila sanatooriumi müügiosakonna juhataja Anneli Põdra lisab, et nemad on külmast suvest lähtuvalt rohkem rõhku pööranud pakkumistele, milles sisaldub just see, mis inimestele ilmast vajaka jääb. „Ehk siis päikesevalgus, lõõgastus palmide all ja soojad saunad. Nädalavahetused täituvad kiiresti, seega tuleks nädalavahetus aegsasti broneerida. Tung on suurenenud nädalavahetuseks, soodsamaid pakkumisi leiab nädala keskele.“

Mineraalvee- ja ravimudavanne pakkuv Värska sanatoorium ainsana ei hooajalisusest. „Praegu puhkuste ajal soovivad inimesed ikka vaheldust rutiinist ja mis on selleks parim kui puhkus looduses männimetsa ja värske õhu keskel. Me oleme loonud erinevaid võimalusi puhkuse veetmiseks aastaringselt, boonuseks suvel on looduslik järv, rikkalikud seene- ja marjametsad. Kui aga ilmaga ei vea, on Värska veekeskuses õhk alati 28 ja vesi 32 kraadi soe,“ muigab Värska turundus– ja kommunikatsioonijuht Triin Päid.

„Eelnevatel suveperioodidel on samuti olnud huvi Värska vastu suur, hetkel oskan vaid välja tuua selle, et veekeskuse külastajate arv on kasvanud võrreldes eelmise aastaga. Puhkajaid käib lähipiirkondadest tõesti, nii Venemaalt kui Lätist.“