Foto: Mati Hiis
Tele
14. juuli 2017, 21:44

TV3 VIDEO | Ilmavaatlejad: südasuvine soojus ei lase end kaua oodata (19)

Kas juulis tuleb ka viimaks südasuvele kohast rannailma, uurisid TV3 "Suvised seitsmesed" ilmavaatlejatelt. 

Raplamaal elava ilmatarga Arvo Saidla ehk Metsavana hinnangul ei ole suvesooja vaja enam kaua oodata. Ka põllumehe jaoks, kel loog veel lahti, peaks ilm kohe-kohe paremaks minema. 

"Kuskil peale 20. juulit tuleb hästi ilus periood, kuni augusti keskpaigani on kuni 25 kraadi kuuma," rääkis Metsavana. Ta ütleb aga, et puhuma jäävad endiselt suhteliselt tugevad tuuled. "Sealsamas on vaikne, aga kui siis see tuulepuhang tuleb, siis niidab maha kohe," rääkis ilmatark Saidla.

Metsavana Foto: Kuvatõmmis / TV3

Kui lõpuks soojaks läheb, siis peab Metsavana sõnul sooja pikemalt - soe jookseb tugevalt sügisesse. "Sellepärast, et lindudel on väga palju poegi. Mul oli laudas pääsukestel tavaliselt kolm-neli poega, aga see aasta oli viis poega," selgitas Metsavana looduse saladusi. See tähendab seda, et linnupoegadele jätkub täiskasvanuks saamiseni nii süüa kui sooja. "Suvi venib kaks ja pool nädalat pikemaks, kui tegelik suvi on," rääkis Metsavana ja lisas, et oktoobri esimesel dekaadil võib natuke jahedam olla, aga mitte väga palju. 

Metsavana prognoosiga läheb kokku ka Tartu Ülikooli vanemteadur Marko Kaasiku arvamus - ka tema lubab peagi soojalainet.

Marko Kaasik Foto: Kuvatõmmis / TV3

"Tulevad veel mõned sajud ja siis järgmise nädala algusest või keskpaigast tuleb kõrgrõhkkond ja tuleb mõõdukalt soe ilm." Kaasik lõunamaist soojust just ei luba. "Aga 20-25 kraadi päeval on küll." Samas näitavad aga Kaasiku ilmamudelid pigem vihmase suve jätku. Augusti esimene nädal võib aga rannailmaga olla küll.