Kuigi linnade purskkaevud pakuvad tänavatel kõndijatele pisukestki jahutust, on mitmed Itaalia linnad vee kokkuhoiu pärast need sootuks välja lülitanudFoto: Vidapress
Ilm
5. august 2017, 08:57

ELUOHTLIK! 11 Euroopa riiki vaevlevad kuumalaine käes (23)

Üheteistkümnes Euroopa riigis on õhutemperatuur tõusnud üle 40 kraadi. Luciferi-nimeline kuumalaine on ohtlikem, mida alates 2003. aastast nähtud.

Lõuna- ja Kesk-Euroopa riigid on juba ligi nädala hädas erakordselt kõrgeks kerkivate temperatuuridega. Mitmetes piirkondades on õhutemperatuur tõusnud suisa 47 kraadini. Meteoroloogide sõnul on viimase 14 aasta kõrgeimad temperatuurid tingitud Aafrika poolt tulnud kuumalainest.

Ametivõimud annavad aga üha uusi hoiatusi ning kutsuvad elanikke ja turiste üles ettevaatlikkusele, kirjutab The Guardian.

Inimestel palutakse püsida siseruumides, vältida pikemaid sõite, juua piisavalt vett ning juhinduda tervisespetsialistide nõuannetest.

Ohtlikult kõrgete temperatuuride käes vaevlevad Itaalia, Šveits, Ungari, Poola, Rumeenia, Bosnia, Horvaatia, Serbia, Hispaania ja Prantsusmaa.

Seni on kuuma tõttu hukkunud kaks inimest, üks Rumeenias ja teine Poolas. Lugematul hulgal inimesi on sattunud haiglasse kuumarabanduse tõttu. 

Itaalia ametivõimude teatel pole sellist kuumalainet nähtud juba 60 aastat. 26 linnas on antud kõrgeima kategooria kuumahoiatus, nende seas ka Veneetsia ja Rooma.

Itaalias on haiglate täituvus tavapäraste suvedega võrreldes 15% kõrgem. Poola ametivõimud kardavad, et nende infrastruktuur ei võimalda varsti enam kõiki abivajajaid aidata.

Ungari loomaaias tekkis aga oht jääkarude elule. Loomaaia töötajad püüdsid kahte mõmmikut hiiglaslike jääplokkidega jahutada.

Ilma jahenemist ei ole prognooside kohaselt oodata enne järgmist kolmapäeva.

Viimane kuumalaine oli Lõuna-Euroopas kuu tagasi. Kuigi temperatuurid eluohtlikult kõrgeks ei kerkinud, pidid põllumehed kandma suuri kulusid, kuna paljud taimed ei kannata väga suurt ja pidevat kuuma. Eriti rasket saagikahju nägid Hispaania ja Itaalia põllumehed.