Loomad
11. august 2017, 16:38

Soome politsei hoiatab Eesti kutsikavabrikutest smugeldatud koerte müüja eest (8)

Helsingi politsei ja Lõuna-Soome piirkonna loomaarstidele on saanud teatavaks, et Helsingis Östersundomis elav naine müüs internetikuulutuste kaudu segaverelisi koerakutsikaid, kes toodi Eestist ja mujalt Baltimaadest Soome ebaseaduslikult. Kutsikaid müüdi tõukoerte pähe, paljud neist olid haiged.

Praeguseks kaalutakse süüdistuse esitamist ligikaudu 400 kuriteojuhtumis. Kahtlustatavad kelmused, smugeldamised ja loomakaitsekuriteod on aset leidnud aastatel 2014-2016 ning juhtumeid on lisandunud, kirjutas Soome politsei oma veebilehel.

Internetti riputatud müügikuulutuste kaudu on müüdud koeri hinnaga mõnisada eurot. Segaverelisi kutsikaid on Soome smugeldatud sadu ning tekitatud majanduslik kahju ulatub hinnanguliselt sadade tuhandete eurodeni.

Müüja on väitnud, et kutsikad on sündinud Soomes või siis seaduslikult Soome toodud, et nad on vaktsineeritud ja kiibitud. Müüja on esitanud ka koerte Euroopa Liidu passe ja muid seadusliku välimusega Eesti dokumente. Tegelikult on aga koerad maale toodud ebaseaduslikult ning paljud on nakatunud parvoviirusega, nii et mõni koer on pärast ostmist ka surnud.

Kutsikaid müüdi tõukoerte pähe, eelkõige Jack Russell'i terjerite ja kääbustakside järeltulijatena. Tegelikult müüja ei teadnud isegi kõigi koerte vanemaid või seda, millistest tingimustest loomad olid toodud.

Soome politsei ja loomaarstid on taoliste nn kutsikatehaste ja koerte smugeldamise kasvu pärast väga mures. Välismaalt toodud koertel on palju selliseid haigusi, mida Soomes koertel ei esine ning on ohtlikud ka inimestele.

Soome ametnikud hoiatavad, et kutsika eest sularahas tasumine ja selle koheselt kaasa saamine viitavad sagedasti kutsikatehastele, kus loomade elutingimused on harilikult hullud. Need, kes kavatsevad välismaalt koera osta, peaksid eelnevalt tutvuma koera passiga ning saama kinnituse kohalikelt ametnikelt, et müüja on teatanud loomade ametlikust sissetoomisest.