ÜLEUJUTUS: Florida idarannikul Miamis tekitas orkaan Irma suure üleujutuse.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
11. september 2017, 21:25

Orkaan Irma nõrgenes Florida rannikul kiiresti, kuid tegi ikkagi palju pahandust

Torm! Üleujutus! Kaos! (1)

USAs Florida osariigis anti 6,5 miljonile inimesele korraldus orkaani Irma eest kodudest lahkuda. Enim sai kannatada läänerannik, kuid ka idarannikul asuva Miami paljud tänavad on tulvavee all. USA president Donald Trump kuulutas Florida katastroofipiirkonnaks ja lubas võimalikult kiiresti minna kohapeale olukorraga tutvuma. 

Eelnevalt Kariibi mere saari rüüstanud Irma jõudis pühapäeva hommikul Florida läänerannikule neljanda kategooria orkaanina, kuid nõrgenes esmaspäeva hommikuks esimese kategooria orkaaniks. Kui pühapäeval mõõdeti tormituule kiiruseks kuni 229 kilomeetrit tunnis (64 meetrit sekundis), siis esmaspäeva hommikul puhus see vaid 135 kilomeetrit tunnis (38 meetrit sekundis).

Florida võimud andsid enne orkaani kohale jõudmist korralduse kodudest lahkuda ja ohutumasse kohta minna 6,5 miljonile inimesele. Vähemalt 130 000 inimest elas esmaspäeval ajutistes varjupaikades. Seda kasutasid ära vargad, kes murdsid mitmel pool sisse mahajäetud kauplustesse, majadesse ja korteritesse. Politsei vahistas 24 rüüstajat, vahendab NBC Miami. Westoni linnas tulistasid turvatöötajad 17aastast varast, kes sai haavata ja viidi haiglasse.

Enim sai orkaani tagajärjel kannatada Florida läänerannik, kuid ka näiteks idarannikul  asuvas Miamis olid paljud tänavad üleujutatud ning kohati võis seal näha veesuusatajaid.

Orkaan häiris väga tõsiselt lennuliiklust. Esmaspäeva hommikuks oli ära jäänud 12 000 Floridasse suunduvat või sealt algavat lendu. Miami rahvusvaheline lennujaam jäi ka esmaspäevaks suletuks. 

Trump kuulutas Florida katastroofipiirkonnaks 

Esmaspäeva hommikul oli Floridas elektrita kuni viis miljonit majapidamist. USA president Donald Trump kuulutas Florida katastroofipiirkonnaks. See võimaldab Floridal taotleda tormikahjude likvideerimiseks föderaalabi. President lubas esimesel võimalusel minna Floridasse olukorraga tutvuma.

Ilmselt tänu suurevakueerimisele ja liikumiskeelule suudeti suuri inimkaotusi vältida. Esmaspäeva lõunaks oli Floridas teatatud viiest hukkunust. Olukorrast pole praegu siiski head ülevaadet.

Ekspertide hinnangul on orkaan Irma enim kahju tekitanud looduskatastroof Põhja-Ameerikas.