Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
31. oktoober 2017, 11:22

MUUMIAKÜPSISED JA KÕRVITSAKOTLETID: 8 mõnusat retsepti tänaseks halloween'iks

Eesti kodudeski tähistatakse täna mitmel pool halloweeni, mispuhul toome välja kaheksa retsepti, mida täna õhtuks valmistada ning kasutada ära see kõrvits, mille naaber, vanaisa, onu või töökaaslane sulle kaasa sokutas.

1. Halloweeni muffinid apelsiniga

Vaja läheb: 125 g võid, 0,5 tl vanillisuhkrut, 2,5 dl suhkrut, 3 kanamuna, 2,5 dl   jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 0,5 dl apelsinimarmelaadi, 1 dl apelsinimahla, ühe apelsini riivitud koor    

Kakaoglasuuriks: 2 dl vahukoort, 150 g crème fraîche’d, 1,5 dl kakaopulbrit, 1,5-2 dl tuhksuhkrut, 3 tl vanillisuhkrut, musta toiduvärvi

VALMISTAMINE:

Muffinid: vahusta või ja suhkur, lisa ükshaaval kanamunad. Vahusta veel hetke. Lisa jahud ning lõpuks apelsinimahl, riivitud koor ja marmelaad.    

Vala tainas vormidesse ja küpseta 175 kraadi juures umbes 20 minutit.

Glasuur: sega vahukoor, crème fraîche, kakaojahu ning tuhk- ja vanillisuhkur. Vahusta. Vajadusel lisa veel tuhksuhkrut. Lisa juurde toiduvärv ning sega. Lase seista külmkapis tund aega ning lisa hiljem valminud muffinitele.

(allikas: kotikokki.net)

2. Kõrvitsapasta

Vaja läheb: 1,5 kg kõrvitsat, 3 spl oliiviõli, 1 küüslauk, 2 spl võid, 0,5 dl oliiviõli, 3 dl riivitud parmesani (võib olla ka muu juust), 300 g pastat

Valmistamine: kuumuta ahi 225 kraadini. Puhasta kõrvits. Lõika küüslagu ülemisest osast viil nii, et küüned jääksid paista. Määri lõigatu osa võiga. Määri puhastatud kõrvits õliga ning tõsta see koos küüslauguga ahju. Küpseta 45 minutit.

Keeda pasta.

Võta küpsetatud kõrvitsa küljest viljaliha. Võta küüslauk lahti ja hõõru pudiks. Kalla pannile väheke õli ning kuumuta küüslauk ja kõrvits. Kalla natukene pasta keeduvett pannile ning lõpuks lisa ka liigsest veest nõrutatud pasta. Prae minut-kaks ja serveeri.

(allikas: is.fi)

3. Ämblikupitsad

Vaja läheb: 8 viilu röstsaia, 1 dl ketšupit, 250 g Mozzarella juustu (nt Zott Zottarella), väike purk musti oliive, pitsamaitseainet

Valmistamine: 

Laota saiaviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri igale saiaviilule ketšupit. Viiluta mozzarella ja jaota juustuviilud saiadele. Puista üle pitsamaitseainega.

Pane igale saiaviilule 1-2 oliivist tehtud „ämblikku“ – selleks lõika oliivid pikuti pooleks, vajadusel eemalda kivid. Aseta igale saiaviilule üks oliivipool ämbliku kehaks, ülejäänud oliivipooled viiluta nii, et saad ämblikute jaoks jalad.

Küpseta saiaviile 200 kraadises ahjust 5-10 minutit, kuniks juust on sulanud ja saiaviilu servad veidi krõbedad. Serveeri kohe.

(allikas: Nami-Nami)

4. Muumiaküpsised

Vaja läheb: 25 keelekese küpsist (savoiardi), 300 g valget šokolaadi, suhkrusilmi (Wilton)

Valmistamine:

Murra valge šokolaad tükkideks, pane kuumakindlasse kaussi ja aseta kauss podiseva kuuma vee kohale. Sulata šokolaad ettevaatlikult nn vesivannis. (Võid lisada 1 tl mahedamaitselist õli või kookosrasva, siis on šokolaadi kergem küpsistele kanda).

Kui šokolaad on sulanud, siis sega see ühtlaseks ja tõsta kuuma vee kohalt ära. Kasta küpsiste üks külg sulašokolaadi sisse, aseta küpsised küpsetuspaberile või metallrestile. Aseta igale küpsisele kaks silma, tõsta külmkappi tahenema.

Kui valge šokolaad on tahenenud, siis võta küpsised külmkapist välja. Vahepeal pane sulatatud šokolaad väikese kilekoti sisse. Lõika kilekoti üks nurk ära. Mässi „muumiad“ marlisidemetesse ehk siis nirista sulašokolaadi edasi-tagasi küpsistele, et need oleksid korralikult kaetud.

Hoia serveerimiseni külmkapis. 

(allikas: Nami-Nami)

5. Kõrvitsakotletid

Vaja läheb: 800 g riivitud kõrvitsat, 3 muna 200 riivjuustu, riivsaia või kaerakliid, pipart, soola ja soovi korral basiilikut

Valmistamine: sega koostisosad omavahel, vormi kotlettideks ning paneeri riivsaias või kliis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

6. Kõrvitsapüresupp

Valmistamine:

Haki üks sibul ja pruunista see võis või õlis. Lisa jupp riivitud ingverit ja tükeldatud kõrvits. Lisa tassitäis kanapuljongit, samuti pisut soola.

Hauta segu ning püreesta. Lisa vahukoor. Kui soovid tummisemat suppi, lisa mõned kartulid.

Serveeri kas röstitud kõrvitsaseemnete, peekoniviilude või krõbedate saiakuubikutega.

7. Kõrvitsa-õunasalat

Pool kilo riivitud kõrvitsat (mis riivitud jämedama riiviga). Lisaks riivi kolm suuremat õuna. Sega sisse ühe apelsini mahl ja poole sidruni mahl. Samuti kolm supilusikatäit mett ja näpuotsatäis kaneeli.

8. Palmisai kõrvitsaga

Vaja läheb: 25 g pärmi, 1 kl piima (veerand liitrit), u 800 g nisujahu.

Sega osised kokku ning lase seista soojas umbes 30 minutit.

Täidis: u pool kilo kõrvitsat, 100 g suhkrut, veidi soola, 1 sidruni või apelsini riivitud koor, 0,5 tl kardemoni

Hauta vähese veega koos pudruks, jahuta ja lisa tainasse.

Lisa ülejäänud jahu ja 100 g võikuubikuid, sõtku hästi läbi. Hoia soojas ligi tund ning tee tainast palmikud.

Pane plaadile ja lase kerkida veel 15 minutit.

Määri palmikud munaga ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Soovi korral puista peale kõrvitsaseemneid või pärlsuhkrut.