Walesi mägilammas Snowdonia rahvuspargisFoto: Jon March Photographics / Alamy
Loomad
8. november 2017, 16:30

VIDEO | Lammas tunneb inimest nägupidi (9)

Mitte kunagi ei maksa öelda, et keegi on loll nagu lammas. Need loomad on hämmastavalt nutikad ja jätavad ka inimese näo meelde, vahendas BBC ajakirjas Royal Society Open Science ilmunud uurimust.

Cambridge´i ülikooli teadlased treenisid kaheksat Walesi mägilammast arvutiekraanilt ära tundma kuulsusi nagu näiteks endist USA presidenti Barack Obamat ja näitlejaid Jake Gyllenhaali ning Emma Watsonit. Lambad pidid neid eristama teistest inimestest ja said õigesti vastates preemiaks maiustuse.

Juba varem oli teada, et lambad tunnevad ära oma karjakaaslasi ning eristavad enda talitajat teistest inimestest. Nüüd huvitas uurijaid see, kas lammas tunneb inimese ära foto pealt.

Lambad õppisid väga ruttu. Nad tundsid kuulsad näod ära ka eri nurga alt tehtud fotodelt. Lõpuks pandi nad proovile oma talitaja fotoga. Ka selle ülesandega said lambad kenasti hakkama, kuigi nad polnud teda kunagi pildi pealt näinud.

Tõenäoliselt ongi lammaste näotuvastusvõime sama hea kui inimahvidel, arvavad katse korraldanud teadlased. Lambapea võib tähendada tobukest, kuid lamba pea sees on päris taibukas aju ning hea mälu.