Koeraga hotelli Foto: Alar Truu
Loomad
15. november 2017, 13:56

Tallinna ülikool pakub esimest korda koerte käitumise kursust

Järgmise aasta juulis avaneb huvlistel esmakordselt võimalus osaleda Tallinna ülikooli, Norra antrozooloogia keskuse ja Eesti abi- ja teraapiakoerte ühingu koostöös toimuval suvekursusel “Introduction to canine cognition, behaviour, and human-animal interactions”, mis käsitleb koerte käitumise ja taju temaatikat. 

Arvukad teaduslikud uuringud on käsitlenud koerte päritolu, tunnetust ja käitumist ning need annavad meile võimaluse koeri paremini mõista. Kursuse koordinaatori ja TLÜ loodus- ja terviseteaduste instituudi bioloogia õppekava juhi Kairi Koorti sõnul on võimalik nende teadmiste abil uurida inimeste ja koerte suhteid ning välja töötada erinevaid koerte treenimise viise.

"Just akadeemilise hariduse saanud koera käitumise spetsialistidest on ühiskonnas väga suur puudus ning iga koeraomanik ei ole automaatselt selle ala spetsialist. Seetõttu on antud kursuse järele selge ühiskondlik vajadus. Professionaalid pakuvad võimalust arendada turvalisemat ja efektiivsemat inimese ja looma interaktsiooni," selgitas Koort.

Kursuse juhtivad õppejõud on 20 aastase kogemusega koerte käitumise spetsialist Line Sandstedt, Eesti väikeloomaarstide seltsi president Janne Orro ja advokaadibüroo Glikman Alvin advokaat Ilo-Hanna Keres, kes on korduvalt pakkunud nõustamist loomadega seotud juriidilistes küsimustes. Uue kursuse raames käsitletakse koera käitumise temaatikat erialaüleselt ning erinevaid valdkondi lõimivalt, kaasatud on nii reaalteadlased, käitumisspetsialistid, humanitaarteadlased kui ka õigusteaduse spetsialistid.

Koorti sõnul on instituudi eriline huvi interdistsiplinaarsuse soodustamine ja vastavate uurimustegevuste arendamine. „Meie instituudis viiakse õppe- ning teadustööd läbi erinevates distsipliinides nagu loodus-, käitumis- ning terviseteadused, mis koera käitumise ning inimese ja looma suhete uurimisel on võtmetähtsusega valdkondadeks,“ sõnas ta.

16.-27. juulil toimuv kursus toob kokku erinevate valdkondade akadeemikud ja praktikud ja on mõeldud tudengitele, kes huvituvad koerlastest ja kodukoerast, tema evolutsioonist, anatoomiast ning füsioloogiast ja tajudest ning kes soovivad paremini aru saada koera käitumise ning inimese ja koera suhtlusega seonduvast. Kursusele registreerumine TLÜ rahvusvahelise suvekooli Tallinn Summer Schooli kodulehel avaneb 15. jaanuaril 2018.